Норвегия обсъжда проектозакон за блокиране на пиратските сайтове

0
18

Ловът на вещици в интернет продължава с пълна сила и все повече стават държавите, които обмислят да въведат централизирано блокиране на сайтовете, за които се смята, че разпространяват пиратски файлове. През този месец се очаква и норвежкото правителство да се включи в групата на цензорите с проектозакон, който предвижда филтриране на услуги като The Pirate Bay, съобщи Torrent Freak.

Разпространителите на филми, музика и други авторски продукти отдавна опитват да спрат пиратството в Норвегия, но до момента удрят на камък. През 2009 година те пробваха да принудят Telenor, най-големия интернет доставчик в страната, да филтрира сайтовете, за които се твърди, че са пиратски, но не успяха да постигнат целта си. Сценарият е добре познат и се прилага на много други места по света. Telenor бяха заплашени със съд, ако не блокират Пиратския залив, но не се уплашиха и запазиха мрежата си нецензурирана.

След отказа правоносителите отнесоха въпроса до съда, но се провалиха с гръм и трясък, тъй като се оказа, че Telenor не е задължен да определя до какви ресурси ще имат достъп потребителите.

Последваха още няколко подобни опита с такъв резултат и компаниите, разпространяващи защитена продукция, решиха да работят за промяна на законите. Проектозаконът, който ще бъде предложен улеснява издирването и наказването на пиратите. Той ще задължи и доставчиците на интернет да блокират услуги, за които се смята, че нарушават авторските права.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари