Норвегия разследва технологията за разпознаване на лица във Facebook

0
43

Норвежката агенция за защита на данните разследва технологията за разпознаване на лица, която Facebook използват в панела си за качване на снимки. Технологията автоматично разпознава лицата на нашите приятели и ни предлага да ги отбележим като тази опция е достъпна в цял свят от юни миналата година. Още оттогава обаче тя се сблъсква с противоречиви мнения от страна на различни европейски служби за защита на личното ни пространство в интернет.

Конкретната норвежка агенция се притеснява от факта, че Facebook имат в базите си с данни милиони снимки на милиони хора по цял свят. Това, което те се опитват да разберат, е с каква точно информация за нас разполагат от социалната мрежа и дали я използват и за нещо друго, освен за улесняване на процеса по отбелязване.

От Facebook настояват, че функцията за автоматични предложения за отбелязване на приятели не нарушава европейските закони за неприкосновеност и отбелязват, че са уведомили потребителите на услугата си преди да въведат технологията както и че те могат да я деактивират по всяко време. Възможно е обаче в Норвегия, която не е член на ЕС, да има точки от закона, които от Facebook не са спазили.

В момента норвежката агенция се е обърнала към международния офис на Facebook в Дъблин за съдействие. След като получат доклад от Ирландия, те ще изготвят въпросник свързан с технологията за разпознаване на лица във Facebook и ще го изпратят на социалната мрежа с надежда за обстоен отговор.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари