Норвежки депутат номинира WikiLeaks за Нобелова награда за мир

1
35

Сайтът WikiLeaks попадна сред претендентите за Нобелова награда за мир. Кандидатурата на ресурса беше издигната от депутата от норвежката област Сьор-Трьонделаг Сноре Вален. Съобщението за това е направил самият той в своя блог.

Решението си Вален аргументира с това, че WikiLeaks, публикувайки информация за корупция, военни престъпления и мъчения, е изиграл важна роля в борбата за правата на човека. Особено значение норвежкият народен представител отдава на обнародването на материали за корупцията в Тунис, разкриването на която изигра важна роля в свалянето на дългогодишния диктаторски режим.

В същото депутатът обвинява в лицемерие на онези държави, които са заявявали, че се борят за свобода на словото, но след публикуването на секретните документи обявиха сайта за заплаха за сигурността. Според норвежеца, постъпвайки по такъв начин, те не само не подкрепят демократичните ценности, а се застъпват за пълната им противоположност. „Политиците не могат и не бива да могат да решават, сведения за кои престъпления следва да се оповестяват публично и чрез какви канали за разпространение“, пише Вален. Против публикацията първи са се обявили САЩ.

По-рано анонимен източник от Кремъл заяви пред „РИА Новости“, че предлага на обществените организации да помислят над издигането на кандидатурата на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж за Нобелова награда. Впоследствие обаче медиите съобщиха, че това е било само шега.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари