Носимата електроника започва да се ползва с популярност

0
389

Световните доставки на носима електроника през 2018 година ще нараснат с повече от 15%, достигайки 132,9 милиона единици, прогнозират анализаторите от IDC. През следващите месеци, възходящият тренд ще продължи: обемът на пазара в натурално изражение ежегодно ще се увеличава средно с 13,4%, а през 2022 г. ще достигне 219,4 милиона броя. Според оценките на специалистите, две от пет носими устройства, пуснати в продажба през 2022-ра, ще бъдат смарт-часовници.

„Потребителите най-накрая започват да осъзнават практическата полза от „умните“ часовници и че се нуждаят от тях. Към днешна дата, фитнесът остава базовия сценарий за използване на тези устройства, но постепенна популярност придобиват и мобилните плащания и възможността за наслаждаване на месинджърите. По-късно, с развитието на новите сценарии, като например използването на услугите за стрийминг излъчване на музика, както и с въвеждането на допълнителните сензори за проследяване здравните показатели, наличието на мрежова комуникация ще бъде ключов компонент за успеха на смарт-часовниците“ – коментира проучването, анализаторът от IDC Джитеш Убрани.

Колегата му Рамон Т. Ламос допълва, че търсенето на фитнес-гривни и базови смарт- часовници също няма да изчезне и двете разновидности на носимата електроника ще продължат да се радват на стабилна популярност. По-специално, тези модели ще се предпочитат от хората, за първи път купуващи носима електроника, тъй като основните модели се отличават с простота и по-атрактивна цена.

Според оценките на IDC, през 2018 г. на световния пазар ще бъдат пуснати 43,6 милиона „умни“ часовника, както и още около 32,4 милиона базови модела. Що се отнася до фитнес-гривните, то техните доставки се очаква да възлизат на 47,7 милиона единици.

Сред изброените три категории, най-висок темп на растеж се очаква в сегмента на смарт-часовниците, които от 2018 до 2022 година ще се увеличат средно със 17,9%. До края на периода на доставките, „умните“ часовници трябва да надвишават 84 милиона единици, смятат специалистите.

Подобна динамика се очаква и в сегмента на базовите модели: при среден годишен темп на растеж (CAGR) от 16,4%, сумарно тази категория в разглеждания сегмент временно ще се увеличи от 32,4 до 59,4 милиона единици.

Доставките на фитнес-тракери в следващите пет години ще останат почти на едно ниво: тази година, показателите се очаква да са в рамките на 47,7 милиона броя, а през 2022-ра година – 48,2 млн. единици, което съответства на CAGR показателя – 0,3%.

Други разновидности на носимата електроника, като например „умните“ слушалки и облекло, ще заемат значително по-малък дял на пазара – 2,1% и 3,1% през 2018-та и 6% и 5,3% през 2022-ра година. В същото време, темповете на растеж се очакват да са по-високи – средно с 48% и 30%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари