fbpx
27.7 C
София

Носимите джаджи: лукс или необходимост?

Най-четени

Иво Цеков
Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Потребителите в Съединените щати възприемат все повече различни носими устройства като умни часовници фитнес тракери и анализаторите очакват през следващите години тази тенденция да расте все повече.

По данни на анализаторската компания eMarketer, само през 2015 г. около 39.5 милиона американци ще си купят носими джаджи, което е увеличение с 58 процента спрямо миналата година. До 2018 г., годишният брой на купувачите ще се удвои до 81.7 милиона души, прогнозира компанията.

Пазарът на носими устройства все още стартира и много потребители не са съвсем сигурни защо биха искали такава джаджа или дали наистина се нуждаят от нея. Според eMarketer, онези потребители, които следят по-внимателно бюджета си и вече имат смартфон или друго мобилно устройство, все още са колебливи, що се отнася до харченето на допълнителни пари за нещо, което има минимална добавена стойност. Единствената джаджа от този тип, която е генерирала достатъчно висок потребителски интерес, е Apple Watch, но въпреки това все още само 16 процента от американците притежават носимо устройство.

Носимите джаджи са най-популярни сред хората на възраст между 25 и 44 години, които са и онези, които се интересуват най-много от следенето на собствените си физически показатели. Тази година, една четвърт от тях ще използват носима джаджа от някакъв вид, а към 2018 г. това ще се отнася за около половината от този демографски сегмент. Интересно е, че именно здравният аспект на тези технологии ще бъде стимул и за по-възрастните да ги възприемат. eMarketer твърди, че през следващите три години, американците над 65-годишна възраст ще бъдат най-голямата група, която ще се присъедини към пазара на носими технологии. Обяснението е, че на него ще присъстват все повече устройства, които отчитат здравни показатели.

Що се отнася до предизвикателствата пред по-широкото разпространение на носимите устройства, на първо място категорично стои ценовият фактор. Така например, базовата версия на Apple Watch струва 349 долара, а другите модели имат много по-висока цена. Алтернатива като LG Watch Urbane също започва от 350 долара. ЗА сравнение, фитнес тракерите и гривните, които отчитат преди всичко физическата натовареност и сходни показатели, струват по-малко и имат по-ясна и конкретна цел, отколкото умните часовници. Според ново проучване на Juniper Research, точно това е фактор, който също спира възприемането на умните часовници – за тях мнозина потребители смятат, че са безполезни без свързанн смартфон и не са сигурни, че откриват достатъчно добавена стойност, за да оправдаят покупката.

Новият Apple Watch все още е обвит в мистерия, що се отнася до реалните му продажби, за които компанията не разкрива данни. Припомняме, че сега Apple дори предлага промоционална оферта при която часовникът струва с 50 долара по-малко, ако вземете заедно с него и iPhone, което показва, че гигантът не се чувства съвсем уверено, що се отнася до възможността на джаджата да се пребори самостоятелно за потребителския интерес. На свой ред, eMarketer преценява, че през второто тримесечие на годината, Apple е пуснала на пазара около 3.6 милиона бройки от Apple Watch, в резултат на което умният часовник държи 20-процентен дял при носимите устройства. Първото място се пада на компанията Fitbit, която произвежда серия от фитнес тракери; тя е продала 4.4 милиона джаджи.

Със сигурност едно от нещата, които ще помогнат за разпространението на носимите устройства, е наличието на повече специализиран софтуер за тях. Според eMarketer, направо е задължително към тях да се появят повече мобилни приложения, които да дадат на устройствата самостоятелност и да ги направят привлекателни за по-широка публика. Засега оригиналните приложения са все още малко и играят по-скоро допълваща роля, но една от причините за това са все още ограничените хардуерни възможности на платформата. Когато видим следващото поколение миниатюрни умни джаджи, с него със сигурност ще последват и много интересни приложения, възползващи се максимално от тях.

Със сигурност, и този празничен сезон няма да липсват интересни предложения на пазара. Известният производител на часовници Fossil ще дебютира сво първи Android Wear часовник, който ще струва 275 долара. Моделът Fossil Q Founder наподобява новия Моtо 360 и има кръгъл дисплей и по-традиционен за часовник вид. Той е и първото устройство с Android Wear, което ще включва процесор на Intel, но със сигурност няма да бъде последното, след като стана ясно, че производителят на чипове ще захрани и предстоящ модел на TAG Heuer. До момента, повечето модели с Android Wear използват четириядрен процесор Snapdragon 400 и определено ще бъде интересно как ще се представи чипът на Intel. Самият Fossil Q Founder работи както с Android, така и с iOS устройства, което го прави предмет на интерес за по-широк кръг потенциални купувачи.

Няма съмнение, че всички тези данни показват, че носимите джаджи са една от най-сериозните тенденции в света на високите технологии. Независимо дали гледате на тях като технологичен каприз или като на важен аксесоар за ежедневието, тяхното значение само ще расте, а заедно с това и разпространението им. Затова, ако искате да изпреварите събитията и да се сдобиете с подходящата за вас такава джаджа, преди това да са направили още десетки милиони души, може би няма да е зле да започнете търсенето още сега.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини