Носители на авторски права опитват да свалят приложенията за торенти от Download.com

1
23

Коалиция от носители на авторски права плюс милиардера Алки Дейвид иска да премахне програмите за споделяне на файлове от популярния сайт Download.com. Те твърдят, че тези приложения стимулират пиратството и не трябва да се разпространяват в мрежата. Делото започна миналата година. Компаниите CBS и CNET, отговарящи за Download.com са обвинени, че подпомагат пиратството, предлагайки програми като uTorrent, LimeWire и други подобни, съобщи Torrent Freak.

Коалицията опитва да докаже в съда, че CNET генерира огромни печалби от дистрибуцията на инструменти, които служат за пиратство. Защитната позиция на компанията е, че програмите за обмен на файлове имат множество приложения, които са напълно легитимни.

В своя подкрепа правоносителите дават за пример ревюта и картинки от работата на програмите, генерирани от редакторите на CNET, за да се илюстрира как функционират отделните приложения. Едно от доказателствата е изображение на MP3Rocket, където се виждат намерени пиратски песни на Мадона, Лейди Гага, Алиша Кийс, Риана и Еминем.

Защитата на CNET гласи, че ревютата са само лични мнения, съобразени с американската конституция, гарантираща свобода на словото. Съдията по делото обаче отхвърли това с аргумента, че заедно с мненията се предлага и самият софтуер.

Делото продължава и в момента, като един от последните аргументи в защита на торент клиентите е, че помагат да се бори цензурата в държави с репресивен режим, защото системата не подлежи на толкова лесно блокиране, както отделните сайтове.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Disasterpiece Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
killchain
killchain

Поредната глупост. Да спомена ли например, че стотици дистрибуции Linux се разпространяват по BitTorrent?