Cognitive Technologies представи новата версия на системата за изцяло автономна работа на комбайни. За разлика от предишната, новата версия може да работи и в нощни условия, което дава възможност за денонощна работа.

Новата система може да осъществява по-сложни маневри и повишава качеството на събиране на зърнените култури с 25-30%. С новата версия комбайнът може самостоятелно да следва произволна траектория. Системата разпознава не само различните култури, но и техниката, животните и хората, а за нейната работа не е необходим GPS.

Тестовете са осъществени с експерименталния комбайн TORUM 760, в който е инсталирана системата, на оризово поле с площ 40 хектара. Комбайнът успешно е събрал реколтата при пълна тъмнина.

Новата система използва само една камера, без GPS устройство. Cognitive Technologies подчертава, че за постигане на подобни резултати, конкуренцията използва по-скъпо и по-сложно оборудване: лидари, стереокамери, мощен хардуер.

Засега се налага да има човек в кабината, който следи работата на комбайна. По този начин той се освобождава от рутинната работа и може да се концентрира върху други неща – да следи ъгъла на наклон на работа и да променя настройките на работата на комбайна за постигане на по-висока ефективност.

Cognitive Technologies счита, че първият изцяло автономен комбайн ще може да подготви до 2023 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари