НСБОП провежда поредица от акции срещу потребителите на торент мрежите

34
5

Поредица от специализирани полицейски проверки показа, че основната част от нелегалното, аморално и вредно съдържание в мрежата „се доставя” от домашни потребители на Интернет. Трима от най-активните ъплоудъри на незаконни софтуер, филми и музика в българското интернет пространство са задържани при спецакция на служители на НСБОП. Това е безпрецедентна акция в страната ни срещу т. нар. торенти и пиър ту пиър – начини за размяна на файлове без те да са качени на специален сървър. Откакто преди година са регистрирани в популярния сред потребителите сайт, тримата са качили общо около 22 терабайта незаконна информация и са я предоставяли за споделяне с неограничен брой потребители. Това е над 7 пъти повече от заловената информация върху двата сървъра в ЦИД през декември м.г. Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара.

В началото на продължилата близо седмица спецоперация служителите на НСБОП, съвместно със следователи от Столична следствена служба задържаха лицето с най-висок рейтинг на данлоудер на торент сайта с потребителското име „PUPIREDD“, зад което стои 34 годишният Ц.Г. от столицата. Установено е, че той успял да качи 17, 05 терабайта и свалил над 8, 22 терабайта незаконно съдържание. При претърсване в дома му е открита компютърна система в работен режим, от която се предоставял достъп до филми, музика и софтуер до неограничен брой потребители.
При последващите действия са задържани 23-годишният А.С. и 42-годишният Д.С., също от София.

При проверка в интернет пространството по-рано А.С. е заловен да качва и споделя с неограничен брой потребители общо четири филмови заглавия. 15 минути по-късно Д.С. е заловен да предоставя още два филма.

При направения обиск в дома на А.С. е открит компютър в работен режим с харддиск от 500 гигабайта, както и общо 350 DVD и CD диска с над 15 терабайта нелицензирани софтуер, филми и музика. В момента на проникването в дома на А. С. компютърът му е предоставял достъп до торент файлове на неограничен брой потребители в споменатия сайт. А.С. е регистриран с потребителско име alex830515 и е бил номиниран като „Модератор“ . Подобна “титла” се дава лично от администратора като заслуга за големите обеми качена и разпространена незаконна информация. Коефициентът на потребителя сочи, че А.С. е качил 70 пъти повече информация отколкото е изтеглил. За 77 седмици, откакто е регистриран той е качил 8,5 терабайта.
В дома на Д.С. е намерена и иззета компютърна система в работен режим в момент на предоставяне на достъп на торент файлове посредством тракера на сайта на неограничен брой потребители в интернет.

Установено е, че Д.С. с потребителско име dankopicha е имал още по-голям коефициент – 91, като само за 57 седмици след регистрацията си е качил 14,5 терабайта незаконна информация в сайта. За заслугите си той е назначен от администраторите на сайта за “ВИП-потребител” – много доверени хора на администраторите на сайта, които имат право да задават теми във форума, да насочват интереса и да управляват файловете с цел по-бързото им сваляне.

Тримата са доведени в столичното следствие, където им е предявено обвинение по чл. 172 А от НК. След това им е наложена мярка за неотклонение “Парична гаранция”. Случаят е поет от Столичното следствие и се наблюдава от районна прокуратура.

Само ден преди началото на акцията, на 27 април спецполицаите извършиха проверка и в дома на непълнолетния П.Б., от когото бе иззета компютърна система с 80 гигабайта твърд диск, 160 CDR-а със записани компютърни програми, филми и музика, както и флаш памет с 512 мегабайта, съдържаща музикални файлове за мобилен телефон във формат MP3. Освен пиратското съдържание П.Б., известен с nick-а Кевин, е предоставял достъп и до електронни наръчници за изработка на оръжие и тероризъм. Срещу същия са повдигнати обвинения по чл. 320, ал. 1 и член 172а от НК и му е наложена мярка „родителски надзор”.

Проверките се осъществяват в изпълнение на подписаната от МВР и организациите на правоносителите Стратегия за ограничаване на незаконното съдържание в Интернет и превръщането на българското Интернет пространство в безопасна и законна среда за бизнес и комуникации.

34
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
34 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
13 Автори на коментарите
drvdrjivkojjSTARSVezzzDiavolo Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
drvdr
drvdr

ЖАЛКО, то май само това ни остана!
Международните полицаи да си огледат собствения двор първо!

jivkojj
jivkojj

Тамън ще направят интернета бърз и ефтин и …. няма да има за какво да се ползва.
Чат и форуми трафик не правят.

STARS
STARS

Колко проблеми има в България, те ми тръгнали да се занимават с пиратството……нямам думи !Каквото и да прават няма да спрат пиратството не го ли разбраха ?А и много ми е интресно как така получават информация за потребителите на торент сайтовете :angry:

Vezzz
Vezzz

до колкото видях става дума за АренаБГ.
а STARS прав си
щото държавата ни е цъфнала и вързала 🙁
мамка им окрадаха всичко и кво ?
:angry:

Diavolo
Diavolo

То че няма да го спрат няма,но поне се мъчат да го намалят,за да се помазним малко на ЕС,така че който падне у канала падне.Аз съм на доставчика,на който преди няколко месеца ни иззеха целия сървар,на който имаше адски мн неща и сега караме на торенти и DC++ .Сега ако почна да ни предследват и по торентите ще е пълна простотия.

fubar
fubar

да за арената става въпрос, там са тия потребители, единия вече е „баннат“ даже 🙂

Мали мали, тука са пуснали малките риби, нека погледнат csdemo със 110ТБ качена информация и тогава да говорят за тия. Пей изглежда ги е бутнал на ГДБОП, че да не го пипат още няколко месеца, до влизането в европейския. :B)

Малиии!

galdim
galdim

Никой не е анонимен в Мрежата, когато теглиш от някой сийдър може да откриеш IP-то му, а по IP-то за НСБОП не е проблем да намерят адреса и да му идат на гости на чай и бисквитки.
Според мен такива действия от страна на НСБОП ще са нормални чак когато и заплатата на средностатистическия българин надвиши половин лиценз на windows xp… 🙁

waterjess
waterjess

„флаш памет с 512 килобайта“ – от къде пък я изнамериха тази флап памет. Само 512килобайта. Че той човекът по-добре дискета да си купи. Сигурно е грешка и става дума за 512 мегабайта, ама …

Относно акцията – нямам думи. Сега пак почват да шумят с тези глупости. Престъпниците си ходят свободно по улиците, те тръгнали да гонят „интелектуалните“ пирати.

antonfx
antonfx

Това се казва PR акция. Хванахме гадните uploader-и. Сега е ред на всички с коефицент на 2.

TeamKiller
TeamKiller

Ами НСБОБ ако искат наистина да постигнат глобален ефект то тогава трябва да затворят направо самия тракер – арена бг – сигурен съм че ще настане голяма истерия. Не съм юрист но правно погледнато ако тези ъплоадери са престъпници то АРЕНА БГ са им съучастници. Всички що е се предоставя там е нелегално и всичко е направено с цел печалба за сметка на звукозаписните и филмовике компании. Дори ONLINE гледането на нелегалните филми, което си го рекламират в момента…