НСБОП провежда поредица от акции срещу потребителите на торент мрежите

34
23

Поредица от специализирани полицейски проверки показа, че основната част от нелегалното, аморално и вредно съдържание в мрежата „се доставя” от домашни потребители на Интернет. Трима от най-активните ъплоудъри на незаконни софтуер, филми и музика в българското интернет пространство са задържани при спецакция на служители на НСБОП. Това е безпрецедентна акция в страната ни срещу т. нар. торенти и пиър ту пиър – начини за размяна на файлове без те да са качени на специален сървър. Откакто преди година са регистрирани в популярния сред потребителите сайт, тримата са качили общо около 22 терабайта незаконна информация и са я предоставяли за споделяне с неограничен брой потребители. Това е над 7 пъти повече от заловената информация върху двата сървъра в ЦИД през декември м.г. Щетите на софтуерната, филмовата и звукозаписната индустрии се изчисляват на няколко десетки милиона долара.

В началото на продължилата близо седмица спецоперация служителите на НСБОП, съвместно със следователи от Столична следствена служба задържаха лицето с най-висок рейтинг на данлоудер на торент сайта с потребителското име “PUPIREDD”, зад което стои 34 годишният Ц.Г. от столицата. Установено е, че той успял да качи 17, 05 терабайта и свалил над 8, 22 терабайта незаконно съдържание. При претърсване в дома му е открита компютърна система в работен режим, от която се предоставял достъп до филми, музика и софтуер до неограничен брой потребители.
При последващите действия са задържани 23-годишният А.С. и 42-годишният Д.С., също от София.

При проверка в интернет пространството по-рано А.С. е заловен да качва и споделя с неограничен брой потребители общо четири филмови заглавия. 15 минути по-късно Д.С. е заловен да предоставя още два филма.

При направения обиск в дома на А.С. е открит компютър в работен режим с харддиск от 500 гигабайта, както и общо 350 DVD и CD диска с над 15 терабайта нелицензирани софтуер, филми и музика. В момента на проникването в дома на А. С. компютърът му е предоставял достъп до торент файлове на неограничен брой потребители в споменатия сайт. А.С. е регистриран с потребителско име alex830515 и е бил номиниран като “Модератор” . Подобна “титла” се дава лично от администратора като заслуга за големите обеми качена и разпространена незаконна информация. Коефициентът на потребителя сочи, че А.С. е качил 70 пъти повече информация отколкото е изтеглил. За 77 седмици, откакто е регистриран той е качил 8,5 терабайта.
В дома на Д.С. е намерена и иззета компютърна система в работен режим в момент на предоставяне на достъп на торент файлове посредством тракера на сайта на неограничен брой потребители в интернет.

Установено е, че Д.С. с потребителско име dankopicha е имал още по-голям коефициент – 91, като само за 57 седмици след регистрацията си е качил 14,5 терабайта незаконна информация в сайта. За заслугите си той е назначен от администраторите на сайта за “ВИП-потребител” – много доверени хора на администраторите на сайта, които имат право да задават теми във форума, да насочват интереса и да управляват файловете с цел по-бързото им сваляне.

Тримата са доведени в столичното следствие, където им е предявено обвинение по чл. 172 А от НК. След това им е наложена мярка за неотклонение “Парична гаранция”. Случаят е поет от Столичното следствие и се наблюдава от районна прокуратура.

Само ден преди началото на акцията, на 27 април спецполицаите извършиха проверка и в дома на непълнолетния П.Б., от когото бе иззета компютърна система с 80 гигабайта твърд диск, 160 CDR-а със записани компютърни програми, филми и музика, както и флаш памет с 512 мегабайта, съдържаща музикални файлове за мобилен телефон във формат MP3. Освен пиратското съдържание П.Б., известен с nick-а Кевин, е предоставял достъп и до електронни наръчници за изработка на оръжие и тероризъм. Срещу същия са повдигнати обвинения по чл. 320, ал. 1 и член 172а от НК и му е наложена мярка „родителски надзор”.

Проверките се осъществяват в изпълнение на подписаната от МВР и организациите на правоносителите Стратегия за ограничаване на незаконното съдържание в Интернет и превръщането на българското Интернет пространство в безопасна и законна среда за бизнес и комуникации.

СПОДЕЛИ
Предишна новинаFresh UI 7.58
Следваща новинаFeedReader 3.01

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

34 коментара за "НСБОП провежда поредица от акции срещу потребителите на торент мрежите"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz