21.6 C
София

Нюйоркската полиция получи „умен“ патрулен автомобил

Най-четени

На полицаите от Ню Йорк никак не им е леко. Осеммилионният град има много положителни черти, но гъмжи и от престъпни елементи, което пък означава, че средствата с борба с престъпността трябва постоянно да бъдат модернизирани. Като част от това осъвременяване полицията на най-големия град в САЩ получи в свое разпореждане прототип на „умен“ автомобил, създаден от Motorola Solutions (да не се бърка с придобитата от Google Motorola Mobility) специално за правоохранителните органи.

В момента интелигентната полицейска машина вече се използва в полеви условия в един от най-проблемните квартали на Ню Йорк – Бруклин. Оборудването на автомобила включва инфрачервени сензори за подобряване на видимостта при неблагоприятни условия на околната среда, видеокамера, предаваща в реално време изображение в контролната зала, и дори принтер за бързо отпечатване на призовки за явяване в съда.

В допълнение, в патрулната кола е вградена система за сканиране на регистрационни номера на останалите автомобили, участващи в пътното движение. Така полицаите веднага научават, ако нещо с намиращия се пред тях автомобил не е наред – например, ако е откраднат, или ако притежателят му е обявен за издирване. Наличен е дори блок за анализ на външния въздух. Така, ако престъпници са разпръснали опасни вещества, полицаите получават предупреждение да не излизат извън автомобил. И най-накрая, за идентифициране на подозрителни лица са предвидени скенер за пръстови отпечатъци и скенер за лицево разпознаване с бърза идентификация.


Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини