fbpx
4.9 C
София

Ню Йорк може да забрани анонимните коментари в мрежата

Най-четени

Проектозакон, предложен в местния парламент на щата Ню Йорк може да доведе до забраната на анонимните коментари в мрежата. Законодателите искат всеки, който коментира нещо в блогове, новинарски сайтове и други подобни да пише истинските си имена, ако иска да получи право на публично изразяване на мнение. Ако бъде приета, забраната ще важи само в сайтове, които оперират от територията на щата, съобщи Gizmodo.

Законопроектът казва, че сайтовете ще са задължени да: „премахват всички коментари, публикувани от анонимни автори, освен ако те не са добавили имената си към публикацията”.

Предложението все още не е гласувано, но много хора смятат, че то влиза в разрез с щатската конституция и по-конкретно – нейната първа поправка, където се засяга свободата на словото и правото на изразяване на мнение.

Поддръжниците на проектозакона имат за цел да спрат злостните и неподкрепени с факти политически атаки, както и кибертормоза, който обикновено се извършва под маската на анонимността. Спонсорите на проекта са на мнение, че чрез него ще бъде потърсена отговорност за действия онлайн, които сега остават без последствия.

Сайтовете ще бъдат задължени да имат специален телефонен номер или имейл адрес, който ще е предназначен за заявки за премахване на информация от анонимни коментатори.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини