Някои европейски държави рязко увеличиха държавните субсидии при закупуване на електромобил

14
1186

Правителствата на Германия и Франция изведнъж увеличиха размера на субсидиите при закупуването на електромобил. Държавната субсидия в Германия сега е в размер на 9000 евро, а във Франция – 7000 евро. Това предизвика гигантски ръст в търсенето на електрически автомобили. Размерът на държавните дотации е увеличен с цел стимулиране на този пазар на фона на общия спад заради пандемията от новия коронавирус.

Благодарение на новите субсидии някои електромобили станаха съвсем достъпни за всички. Така например, Autohaus Koenig предлага на лизинг електромобила Renault Zoe модификация LIFE Z.E. 50 с месечна вноска едва 125 евро в продължение на 2 години – всички останали плащания се покриват от субсидията.

Другите версии на електромобилите са малко по-скъпи: Experience Z.E. 50 R110 се дава за по 145 евро месечно, Intens Z.E.50 R135 – за 163 евро на месец. Bloomberg отбелязва, че няма каквито и да било лизингови плащания за износването на акумулаторния блок.

През изтеклите 20 дни над 3000 души са си подали документите за подобен лизинг, а 300 от тях вече са подписали лизинговия договор и управляват своите електромобили. Ръководителят на отдела за продажби на Autohaus Koenig коментира, че ако е имал повече персонал е щял да продаде много повече електромобили.

Продажбите на автомобили и електромобили в Европа се възстановяват осезателно по-бавно от Китай и САЩ. Това принуди политиците да подпомогнат пазара, в който са заети много хора. Навярно компанията Tesla на Илън Мъск също ще се включи, най-вероятно през следващата година, когато ще бъде готова берлинската Gigafactory 4.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари