fbpx
-3.1 C
София

Някои любопитни факти за Amazon.com

Най-четени

Amazon.com е един от най-големите търговски сайтове в света. Той е сред малкото оцелели след спукването на големия .com балон в края на миналия век, когато фалираха много от сайтовете в мрежата. В Mashable представиха някои малко известни, но любопитни факти от историята на Amazon.

Първоначално името на сайта е трябвало да бъде Cadabra. Джеф Безос, който е създател на сайта, бързо премислил и сменил името, когато неговият адвокат асоциирал думата с “cadaver”, която на английски означава труп. Вторият избор на Безос бил Amazon. Първата причина за този избор било желанието името да напомня за световноизвестната река Амазонка, а втората, че първата буква е А. По това време списъците със сайтове се подреждали по азбучен ред.

В началото Amazon.com е замислен като виртуална книжарница, а за склад се ползвал гаражът на Джеф Безос. Той продал от там първата книга в историята на сайта през далечната 1996 година.

Amazon.com оцелява със сетни сили по време на .com кризата. Акциите на компанията падат от 100 долара за бройка до цена от само 6 долара. Amazon отбелязва първите си годишни резултати с печалба едва през 2003 година. До този момент сайтът е работил на загуба.

Сегашното лого на Amazon е създадено през 2000 година. То представлява почти абстрактно изображение – комбинация между усмивка и стрелка. Целта е да се внуши, че компанията с радост доставя всичко и навсякъде.

Всички служители на Amazon прекарват по два дни в годината, работейки на телефонните линии за поддръжка на клиенти. От това правило не прави изключение дори изпълнителният директор на компанията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини