Някои подробности за работата на операционната система HarmonyOS

7
3614

На конференцията на Huawei за разработчици официално бе представена операционната система HarmonyOS, известна и като Hongmeng. Според китайската компания, новата ОС е по-бърза и по-безопасна от Android. HarmonyOS е предназначена преди всичко за различните портативни устройства и за IoT продуктите. Новата ОС може да се използва в дисплеите, устройствата за носене, смарт колонките, в информационните системи на автомобилите и т.н.

HarmonyOS се разработва от 2017 година и се базира на собствено микроядро. Тя е подходяща за всякакви сценарии и всякакви компютърни устройства, но засега се разглежда като конкурент на Fuchsia и Zircon. Сорс кодовете на цялата платформа ще бъдат публикувани като отворен и свободен проект. Да не забравяме, че Huawei вече разработва отворената операционна система LiteOS за IoT устройствата. Китайската компания възнамерява да създаде отделна некомерсиална фондация и да сформира HarmonyOS и LiteOS общност. Huawei счита, че операционната система Android не е толкова добра за устройствата за носене, понеже нейният код е твърде голям, нейният мениджър за многонишкова работа е остарял, а има и сериозни проблеми с фрагментацията на различните версии на Android.

В HarmonyOS на потребителите не се предоставя root достъп, а микроядрото е напълно изолирано от външните устройства. Ядрото на системата е верифицирано на на съвсем ниско ниво – от ранга на формалната логика и математика с цел минимизиране риска от появата на уязвимости. В HarmonyOS са използвани най-съвременни софтуерни концепции и технологии, които досега са прилагани при разработването на критично важни ОС, които се използват в области като авиацията и космонавтниката. Тези технологии осигуряват ниво на защитеност EAL 5+.

В микроядрото са реализирани само мениджъра за многопоточна работа и IPC (Inter Process Communication), като всичко останало е изнесено във вид на системни услуги, по-голямата част от които се изпълняват в потребителското пространство. За мениджър на многонишковата работа се използва енджин с минимална латентност (Deterministic Latency Engine), който в реално време анализира натоварването на системата и използва технологии за предсказване поведението на приложенията. В сравнение с другите подобни енджини новият Deterministic Latency Engine намалява латентността с 25,7% и понижава флуктуациите на латентностите с 55,6%.

За осигуряване на връзка между микроядрото и външните услуги, като например работата на файловата система, мрежовия стек, драйверите и подсистемата за стартиране на приложения, се използва IPC, който според Huawei работи пет пъти по-бързо в сравнение с използвания IPC в Zircon и три път по-бързо от IPC в QNX. Вместо стандартно използвания стек на протоколите с четири нива, в микроядрото на HarmonyOS се използва опростен модел със само едно ниво, но базиран на специално разпределена виртуална шина, осигуряваща взаимодействието с хардуера – дисплея, камерите, звуковите карти и т.н.

За компилирането на приложенията се използва собствения компилатор Arc, който поддържа програмните езици C, C++, Java, JavaScript и Kotlin. Подготвя се IDE за разработване на приложения с предварително подготвени шаблони за телевизори, смартфони, автомобили информационни системи и други. Тази среда автоматично ще адаптира приложенията към различните размери на екраните, елементите на управление и методите на взаимодействие с потребителя.

HarmonyOS не е директно съвместима с Android, но за адаптацията на сега съществуващите Android приложения са необходими минимални промени. Huawei заяви, че съвсем скоро в HarmonyOS ще бъде вградена поддръжката на Android приложенията и на приложенията, базирани на HTML5.

Интересно е, че при загуба на лицензията за Android, китайската Huawei е готова незабавно, в рамките на само 1-2 дни, да осъществи миграцията към HarmonyOS. Освен това, Huawei разработва онлайн услугите AppGallery и Huawei Mobile Services, позиционирани като алтернатива на Google Play и онлайн услугите на Google.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

Голям праз. Взе ли си парсата?

Радослав
Радослав

А дано по бързо загуби лиценза за Андроид.

Радослав
Радослав

Тая организация на ниска латентност би трябвало да подобри и звука. Авторът да проучи и това!!! Ползвам ядро, звуков сървър, и плеър а абсолютно реално време в Линукс, с качество на звука, което професионалистите в Mac дори нямат идея за такова животно.

Красен
Красен

И аз нямам идея. Какво значи ползване на плейър в реално време. Нали пускаш музиката и свири. Сървъра има някакво закъснение и предава. Ако има закъснение настройваш закъснение и при теб и така каквото чуваш ти такова чуват и хората през сървъра. Това е само предположение разбира се. Иначе идеалния вариант предполагам е сървъра да плейва това което ти чуваш и това което казваш примерно на момента, но това надали е възможно защото по веригата до крайният слушател играят много фактори.

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Не им обръщайте внимание ☺ – поредното зомби от „свободният“ Линукс …

Радослав
Радослав

Makintosh

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Г-н Десподов, време беше (❕даже е късно 🙄 ) някой да напише нещо за тази ОС, което е по-различно от журналистическите 📝 „ще замени ли … или не …“. Дано да я прочетат повече „творци“ на съчинения по картинки 😀.