Някои Facebook потребители считат, че мобилното приложения на FB подслушва разговорите им

2
53

А след това във Facebook се появяват реклами по темата на телефонния разговор

 

Всеки доброволно качва в социалната мрежа информация за себе си, като добавя фотографии, клипове и постове. Всички тези данни са истински съкровища за маркетолозите, а Facebook неведнъж бе обвиняван, че прехвърля информация към други компании. На някои потребители им е все едно, но не са малко и хората, които подозират използването на личната информация за определени цели – предимно комерсиални. Оказа се, че немалко потребители считат, че Facebook се е научил да анализира не само текстовете и съобщенията, но и гласовите данни, а това се използва за подслушване и анализ на телефонните разговори.

Преподавателят от университета в Южна Калифорния Кели Бърнс (Kelli Burns) е на мнение, че FB наистина използва потребителската информация. „Мисля, че хората не осъзнават колко внимателно Facebook следи всичко. Всичко, което казвате по телефона, всички действия са достъпни за наблюдение от страна на FB“.

 

Facebook в своята официална уеб-страница казва, че нейните алгоритми анализират акустичната информация, постъпваща от микрофона, за да регистрира съвпадения в музикалните изпълнение или шоута, но не записва и не анализира разговорите. И допълва, че тази функция работи само на територията на САЩ.

Кели Бърнс осъществила несложен експеримент. Тя позвънила на свой приятел и произнесла фразата: „Много ми се иска да отида на сафари в Африка. Бих искала да се повозя на един от тези джипове“.

Само след 60 секунди в нейния Facebook се появила новина за сафари, написана преди около 3 часа. Малко след това в нейната страница се появила и реклама на специализирани автомобили.

Тестът бе повторен от студенти от същия университет и предизвикаха страхотен шум в уеб-пространството.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари