Няколко от най-добрите онлайн-компилатори

0
1120

Безплатните онлайн-компилатори и интерпретатори са много полезни, когато искате да проверите сорс-кода или спешно трябва да реализирате някоя идея, в случай че не разполагате с необходимия софтуер или компютърът е твърде слаб за пълноценна компилация.

 

Някои от изброените онлайн-компилатори и интерпретатори поддържат стари и редки програмни езици, както и цели среди за изпълнението на компилираните програми, като например добрата стара DOS. Това може да е полезно за студентите, както и за всички, които искат да разберат повече за някой език за програмиране, но не искат нищо да инсталират на своите компютри.

За повечето програмни е езици е необходимо много време за да се подготви подходящата среда за работа. Трябва да се теглят много файлове и да направят множество настройки. Безплатните онлайн-компилатори могат да икономисат много време. Това са наистина едни отлични ресурси.

1. codepad.io

Codepad е комплект от софтуерни инструменти за компилиране и изпълнение на компилираните програми, който дава възможност за съвместна работа върху сорс-кода. Просто вмъкнете своя сорс-код в или го напишете в редактора на Codepad и веднага можете да го компилирате и стартирате. Услугата дава и препратка, чрез която можете да споделите своя код с колегите и приятелите.

Интерфейсът на Codepad е съвсем лесен и се поддържат множество програмни езици, включително С, C++, D, Haskell, Lua, OCaml, PHP, Perl, Plain Text, Python, Ruby и Tcl. Интерфейсът не е интерактивен – пишете програмата, след това тя се праща на сървъра, компилира се и се връща резултата.

2. remoteinterview.io

Това е онлайн-компилатор за C и C++, предназначен предимно за програмисти на С. Това е една отлична IDE, която поддържа още над 10 езика за програмиране и има възможност за споделяне на кода.

Интерфейсът е красив и съвременен. Има светли и тъмни теми за онлайн-редактора. Поддържат се горещи клавиши и техните комбинации могат да се изберат в стил Sublime, Vim или Emacs. remoteinterview има и интерпретатори за PHP и Python. На домашния компютър е напълно възможно да липсва някоя библиотека, но тук всичко е подредено и нищо не се налага да се инсталира.

3. ComeauComputing.com

Съвсем опростен онлайн-компилатор с много настройки, който поддържа само C и C++, но ги поддържа добре. Възможно е да се избира с коя версия на C да се работи, да се избере версия на компилатора и други.

4. C++ Compiler Explorer

Това е уникален компилатор, който може да се използва за инструмент за интерактивно изследване процеса на компилиране на кода и превръщането му в изпълнима програма.

Понякога най-добрият начин да се разбере кода е да се види на бинарно ниво – на ниво хардуер. Синтаксисът на езика от високо ниво скрива подробностите на машинния код, който крие много специфични моменти и тънкости.

5. ideaone

Това е онлайн-компилатор и дебъгер с поддръжка на много програмни езици – C++, D, Javascript, Cofee Script, R, Rust, Scala, Node.js, Ruby, Python, Perl, Go. Този ресурс поддържа на 60 езика за програмиране и техните различни версии и модификации. Дава се възможност за писане на код, за неговата проверка и тестване, компилиране и стартиране на получената след компилацията програма.

6. hackerearth

Този интернет-компилатор и интерпретатор поддържа над 10 програмни езика. Редакторът на сорс-код поддържа съвместната работа и можете в реално време да виждате как вашите колеги добавят и редактират код. Работата с hackerearth прилича на работата с документите на Google.

7. repl.it

Опростен компилатор, който съдържа редактор и отдясно – конзола. Поддържа се тематичното оцветяване на синтаксиса и автоматичното допълване на функциите и думите.

8. CompileOnline.com

Една от най-опростените платформи за онлайн-програмиране с лесен и удобен интерфейс. Предлага програмиране и компилиране на C, C++, Fortran, Java, JavaScript, Python, Rerl и още много други.

9. onlinecompiler.net

Това е последният онлайн-компилатор за днес, който изглежда малко сложен, но е много функционален. Поддържат се C/C++, Fortran, Java, Pascal, Basic. Разбира се, кодът може да бъде въвеждан, компилиран и стартиран. Особеното тук е, че има библиотека с програми от други потребители с коментари и отзиви.

 

Тук разгледахме няколко от най-добрите онлайн-компилатори, които могат много да помогнат. Това не са всички подобни ресурси и ако ползвате нещо подобно, можете да го споделите за всеобща полза.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари