Нямате работа? Пентагона търси хакери!

1
115

Скоро от Kaldata ви информирахме за интервюто на специалистът по компютърна сигурност и собственик на руската компания „Лаборатории Касперски“ Евгений Касперски, за опасенията му от наближаваща световна кибер-война и призива му към политиците да седнат на масата за преговори преди да е станала късно.

Хм… а дали не е? Вече.

В продължение на няколко месеца, един друг компютърен специалист с който вече ви запознахме, Микко Хипонен – водещ специалист по компютърна безопасност от екипа на финландската компания за компютърна безопасност F-Secure е решил да следи пазара на труда за специалисти по компютърна сигурност (не, едва ли ще напуска престижната финландска компания). И се е натъкнал на прелюбопитни неща в своеобразният си уеб-куест.

От това, което е видял като предлагане се оказва, че военни контрактори, които работят с Пентагона масово търсят компютърни специалисти. Но не какви да е, а такива, които се занимават със създаване на зловреден код и притежават опит в атаките към софтуерни системи и интернет-източници.

В една така обява на фирмата Beltaway например, той е прочел: „Този вълнуващ и динамично развиващ се изследователски проект ще има за задача да изготви план, изпълнение и оценка на мисията „Нападателна операция в киберпространството“ (Offensive Cyberspace Operation (OCO)) .“ И това интригуващо описание е стояло под един по-общ анонс, че се търси „Инженер за разработване на кибер-софтуер“.

Големият военен контрактор Raytheon пък търси „Разработчик за атакуване на UNIX-базирани системи“. TeleCommunications Systems се оглеждат за „Разработчик на експлойти и организатор на атаки към системи базирани на Windows“. Голямата компания, която работи за Националната служба по сигурност на САЩ SAIC търси “Red Team Developer.” И в трите обяви може да се прочете като описание: „да анализира софтуер за уязвимости, както и да разработва експлойти“.

Според Хипонен това е нещо съвсем ново. „Надпреварата за кибер-въоръжаване започна и рязкото увеличаване на търсенето и то на компании за сигурност, които работят за правителството на САЩ доказва това. Това е сигурно доказателство, че има опити за струпване на кибер-оръжия и разширяване на операциите, които целят атаки над компютърните системи на правителствени организации и структури.“

Освен своеобразното разследване, което е провел финландският специалист, основание да погледнем малко по-сериозно на думите на Касперски, че се готви кибер-война на правителствено ниво може да ни послужат и думите на друг водещ специалист в тази област, а именно, директорът по проучвания към известният насочен към обучението в киберсигурност институт SANS.

Той цитира една статистика, която е направена от институцията в която работи, че висококвалифицираните кадри в областа на компютърната сигурност са получавали средно по 175 000 долара на година през 2011г, което е увеличение с близо 30% за две години.

Друг доста интригуващ факт е това, че според водещ анализатор на пазара на труда в областа на компютърните технологии посочва, че има 18% увеличение в търсенето на специалисти в областа на компютърната защита.

Говорители на Northrop Grumman, Raytheon, SAIC и Booz Allen Hamilton отказаха коментар на въпрос относно засиленото им търсене на хакери.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари