fbpx
5.1 C
София

Няма връзка между времето прекарано в гейминг и благосъстоянието според ново проучване

Най-четени

Ново проучване, в което са участвали над 39 000 геймъри, е установило, че има малка, статистически незначима корелация между времето, което един човек прекарва от деня си в геймплей, и неговото благосъстояние. Изследването е организирано от катедрата за изследване на интернет технологиите към Оксфордския университет.

За да се открие някаква връзка между времето прекарано в онлайн игри и благосъстоянието, средностатистическият потребител трябва да прекарва повече от 10 часа на ден в играене на игри, установяват авторите на изследването.

Благосъстоянието на изследваните лица е измерено чрез тестова батерия, в рамките на която са дали самоотчетни данни, с отговаряне на въпроси за общата им удовлетвореност на живота, нивата на различни емоции като щастие, тъга, гняв и разочарование.

Тези резултати влизат в противоречие с проучване от 2020-та година, проведено от същата катедра, но с много по-малко участници. В тогавашното изследване, проведено от други автори, се констатира, че потребителите, които играят компютърни игри по-дълго време, са по-щастливи, според оценките, получени от проведените психометрични тестове.

„Всъщност за открития тогава ефект има едно много тривиално обяснение, което произхожда от здравия разум – ако имате повече свободно време в ежедневието си, което да прекарвате в играене на видео игри, е по-вероятно, изхождайки от данни от други изследвания, да се чувствате по-щастливи и удовлетворени от живота си“, казва професор Андрю Пржибилски, който е работил и по двете проучвания.

„Но резултатите от новото проучване са в противоречие с тези от изследването от 2020-та година. Сега открихме много убедителни доказателства, че колко от времето си на ден прекарвате във видео игри има статистически незначимо отражение върху емоционалното ви състояние и общото усещане за удовлетвореност от живота. Когато геймърите могат да играят по толкова време на ден, колкото им харесва, обикновено се чувстват по-добре.“

Влиянието на игрите върху психичното здраве

Разбира се, не всички хора по света са толкова отворени към гейминга и в някои региони игрите стереотипно се свързват с висок риск за физическото и психичното здраве на хората. Така например в Китай децата имат право да играят компютърни игри само по един час на ден и то само в дните петък, събота и неделя.

Но от друга страна, много геймъри по света казват, че компютърните игри подпомагат психичното им здраве и общото усещане за благополучие.

Майк Дейли, създател на заглавията Lemmings и Grand Theft Auto, смята, че ползите, които видео игрите носят са разнообразни и касаят най-различни аспекти от живота на потребителите.

„Не съм сигурен, че въздействието на игрите върху хората може да бъде измерено само с няколко психологични въпросника за тяхното емоционално състояние или собствена оценка за благополучието им. Всъщност, както всичко друго в живота, гейминга е полезен, когато е балансиран.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини