Няма връщане назад или как COVID-19 пандемията завинаги промени банките

0
2197

Удобното мобилно приложение вече не е преимущество за дадена банка, а въпрос на оцеляване на пазара. В наши дни големите инвеститори започнаха да се конкурират не само един с друг, но и с финтех стартъпите, които дават много по-малко пари за привличането на клиенти. Пандемията от новия коронавирус стана още едно доказателство за това, че за банковият сектор няма връщане назад.

Към началото на 2020 година финансовата група Citigroup, активите на която се оценяват на около $2,2 трилиона, обвърза своите своите най-амбициозни проекти с партньорства с различните IT компании – онлайн услуги, социални мрежи и платформи за интернет търговия.

В Китай вече почти 70% от разплащането на клиентите на Citigroup се осъществява чрез AliPay – платежната услуга на Alibaba. Онлайн разплащанията на Citigroup са вградени в популярните месинджъри като LINE и WeChat. Наскоро тази банка започна да предлага кредитни карти съвместно с финтех стартъпа Paytm в Индия, а в Сингапур се използват чат ботовете на Facebook Messenger, с помощта на които се извършва клиентската поддръжка. През месец ноември 2019 година банката започна заедно с Google Pay  да отваря виртуални банкови сметки в САЩ.

Тези партньорства с IT компаниите са част от реалността за големите играчи на банковия сектор. Иновационните и удобни за използване технологии за онлайн банкиране днес играят ключова роля в бизнеса, където базовите финансови продукти се превърнаха в ежедневие, а съвсем ниските лихвени проценти не дават възможност на кредитодателите да изпъкнат сред конкуренцията. Днес клиентите на банките гласуват доверието си към тях с помощта на своите смартфони. Днес всеки иска самостоятелно да се занимава със своите финанси с помощта на своя смартфон или компютър, в една безопасна и удобна среда.

Тези желания никога не са били толкова силни, както бяха и са в условията на пандемията от новия коронавирус, който принуди държавите от целия свят да въвеждат карантина, за да спрат разпространението на COVID-19. След като нямат възможност да посещават банковите клонове, клиентите започнаха масово да използват мобилните приложения и онлайн услугите, за да извършват своите разплащания.Citigroup съобщи, че през месец май в САЩ броят на постъпилите финансови средства с помощта на мобилни приложения е нараснал с 84%, а честотата на използването на Apple Pay се е увеличила 10 пъти. Мексиканският клон на Citigroup отбеляза, че през месец март е фиксирано 80% увеличение на използването на мобилни устройства. Броят на изтеглянията на мобилното приложение на Citigroup е нараснал със 116% за периода от февруари до април, а броят на онлайн разплащанията се е увеличил с със 78%.

„Заради пандемията, банковата индустрия се измени необратимо. Преходът към онлайн получи нов импулс. – каза Джейн Фрейзър, президент на Citigroup и изпълнителен директор на банковия ритейл. „Ние считаме, че следваме и сами създаваме банковите модели на бъдещето: съвсем малък брой физически банкови клонове, обширни онлайн възможности и мрежа от партньори, която дава на стотици милиони клиенти достъп до нашите услуги“.

Citi изцяло заложи на онлайн средата и това се отрази във рейтинга на най-добрите банки в света, съставян от Forbes. Този рейтинг се съставя според предпочитанията на клиентите към една или друга банка. Citi получи най-високи оценки в шест от 23-те държави, където бяха направени проучвания на клиентите на различните банки. (Citi предлага своите услуги в 19 от тези страни).

Forbes съвместно с маркетинговата компания Statista определи най-добрите банки според мненията и отзивите на клиентите от 23 държави. Statista проучи отзивите на над 40 000 души от целия свят, за да узнае тяхното мнение за банките, чиито услуги ползват и/или продължават да ползват. Банките са оценени според нивото на общата удовлетвореност на клиентите и тяхната готовност да препоръчат услугите техните продукти, както и по пет допълнителни показателя: доверие, условия на работа, обслужване на клиентите, цифрови услуги и финансови консултации. На базата на събраните мнения, на броя на банките в съответната страна и получените от проучването резултати Forbes подбра по 5 банки във всяка конкретна държава.

Финансовата криза от 2008 година не само стана началото на ерата на консолидацията на играчите на банковия пазар и на ниските лихвени проценти, които преобразиха банковия сектор, но и съвпадна с масовото разпространение на смартфоните и прехода към онлайн банкирането. В резултат от това се появиха банки, които използват единствено телефонно и онлайн общуване със своите клиенти. Те хвърлиха ръкавица в краката на най-големите световни банки и превърнаха удобното мобилно онлайн банкиране в задължително условия за оцеляване на пазара. Пандемията от новия коронавирус окончателно утвърди факта, че няма връщане назад.

Банката ING с централен офис в Амстердам, получи много високи оценки във осем държави и стана лидер в рейтинга на Forbes по броя на обхванатите клиенти. ING има банкова дейност от средата на 19 век, но това не ѝ попречи да стане пионер в областта на най-новите банкови технологии. Още през 1977 година, в самото начало на интернет ерата, бе създадена онлайн банката ING Direct. Тази банка управлява стотици клонове в Нидерландия и Полша, но присъства изключително като онлайн банка в държави като Австралия, Германия и Испания, където е в топ-5 в класациите на банковите институции.

ING обработва около 4,5 милиарда цифрови операции годишно и планира в най-близко бъдеще да представя еднакви цифрови услуги в целия свят.

Днес, когато новият коронавирус определя повечето трендове в онлайн банкирането, ръководството на ING си задава въпроса, дали ING не трябва допълнително да увеличи прехода в уеб пространството:

„Ние буквално затворихме нашите офиси и сега се питаме, наистина ли са ни нужни толкова много“ – заяви Арис Богданерис, оглавяващ отдела на ING по перспективни и бързо растящи пазари. „Ние се сравняваме по-скоро с IT платформите, отколкото с традиционните банки, понеже IT услугите привличат много повече клиенти“.

Сред банките, които получиха високи оценки в повече от пет държави са и HSBC и Santander (всяка от тях с най-високи оценки в 6 големи региона), както и онлайн банката N26, която се оказа на първо място в Австрия и Италия, на второ – в Испания и Франция, и на 29-то в Германия. Банката N26 бе основана през 2013 година и няма нито един физически клон или отдел, но дава на своите клиенти възможност да теглят пари от банкоматите на целия свят без такси и комисионни. По време на проведения наскоро рунд по финансиране тип D, този стартъп-банка привлече $270 милиона капитал и сега нейната пазарна капитализация достигна $3,5 милиарда.

Младата онлайн банка Nubank е лидер в Бразилия и изпревари в банковия рейтинг на Forbes традиционните банки, които съвсем наскоро доминираха на пазара.

„Разпространението на интернет и смартфоните създаде за нас прозорец с възможности“ – споделя изпълнителният директор и основател на Nubank Дейвид Велез. „Дори когато бяхме стартъп, ние можехме да се състезаваме с големите традиционни банки. Изведнъж се оказа, че не е необходимо да се харчат милиарди долари за отварянето на многобройни клонове и филиали, както и за закупуването на сървъри на IBM. Оказа се, че клиентите могат да бъдат привличани чрез интернет. Стана възможно създаването на модел, който дава възможност за радикално намаляване на разходите и за подобряване на потребителското обслужване“.

Nubank осъществява банкова дейност в цяла Южна Америка и демонстрира внушителен ръст: от началото на пандемията до днес, в Nubank рязко е нараснал броят на клиентите на възраст над 60 години, въпреки че почти всички банкери от класическите банки да бяха на мнение, че тази група клиенти никога няма да се откаже от традиционните банкови офиси с хора. Нещо повече, през последните 30 дни клиенти на Nubank станаха над 300 души на възраст 90 и повече години.

Цифровите банки получиха високи оценки и в САЩ. Discover и Capital One, които работят изключително онлайн, се класираха на 23-то и 30-то място, а необанката Chime – на 35-то. И трите банки изпревариха гигантите JPMorgan Chase (№36) и Citigroup (№71). Другите кредитодатели от „Голямата четворка“ Bank of America и Wells Fargo изобщо не бяха включени в топ-75. Първото място в САЩ е на банката USAA, която обслужва над 14 милиона военнослужещи на САЩ, както и членовете на техните семейства.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари