Обама иска 14 млрд. долара за киберсигурност

0
19

Скорошната атака срещу Sony Pictures бе не само тежък удар за компанията, но и показа скок в пробивите в сигурността, които вече засягат еднакво както малките, така и големите компании.

Развитието на случая засили загрижеността на американското правителство относно опасностите на кибертероризма и значението на подобни атаки за националната сигурност и критичната инфраструктура на страната.

За това, за да се изправи срещу реалните и потенциалните кибер опасности, президентът Барак Обама поиска нови 14 милиарда долара, които трябва да бъдат изхарчени за защита както на частните, така и на правителствените мрежи от хакери.

Предложението за допълнителни средства подчертава, че те ще са нужни за изграждането на по-добра система за ранно предупреждаване за атаки, партньорство между частния и държавния сектор чрез създаването на т.нар. Civilian Cyber Campus. Предвидено е и финансиране за няколко програми за наблюдение и диагностика на федерални компютърни системи.

Само за кибер нуждите на Пентагона са предвидени 5 милиарда долара.

Искането е заложено като допълнение към бюджета за 2016 г. и е обяснено със „значителната уязвимост“ спрямо кибератаки, която показва почти всяка военна програма на САЩ.

Все още не е ясно обаче дали това искане ще мине през Конгреса, който в момента е контролиран от републиканците.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за