Обама лично разпоредил Stuxnet-атаките срещу Иран

1
36

Предположението, че зловредният код Stuxnet, чрез който през 2010 година бях извършени целенасочени атаки срещу ядрената програма на Иран, е създаден във финансирани от американското правителство лаборатории, изглежда, се потвърждава. Нещо повече: американският президент Барак Обама лично е разпоредил извършването им.

Това твърди кореспондентът на вестник „Ню Йорк Таймс“ Дейвид Е. Сангър, позовавайки се на информация, получена от източници в службите за сигурност на Съединените щати. Според тези данни, програмата, в рамките на която е бил разработен вирусът, носи името „Олимпийски игри“ и е била стартирана още по време на администрацията на президента Буш.

След спечелването на президентския пост от Обама разработката на съответните сценарии за нападение дори било ускорено, а крайният им резултат днес е известен на обществеността под името Stuxnet. Според информацията, в разработването на зловредния софтуер, който атакува не само системите на ядрената програма на ислямската държава, но също така предизвика и сериозни проблеми по цял свят, е участвал и Израел – нещо, за което нееднократно бе намеквано в миналото.

След като Stuxnet излязъл от контрол, по време на среща с вицепрезидента Джоузеф Байдън и тогавашния председател на Агенцията за чуждестранно разузнаване Леон E. Панета президентът Обама поставил въпроса, дали не би било по-добре, ако програмата бъде преустановена. Но тъй като не било ясно дали Иран разполага с информация относно изходния код на червея или доказателства за неговия произход, било решено тя да продължи. През следващите няколко седмици ядрените съоръжения на Иран били атакувани от няколко нови версии на зловредния софтуер.

Кулминацията на атаките, според вестника, била достигната няколко седмици след появата на първите сведения за Stuxnet. В този момент около хиляда от общо петте хиляди центрофуги, в които се извличал уран, били извадени от строя.

Както обяснява Сангър, той е изградил и потвърдил описаната по-горе картина на ситуацията при разговори с настоящи или бивши служители на службите за сигурност в САЩ, Европа и Израел, проведени през последните 18 месеца. Тъй като се касае за спазване на процедурите за поверителност, журналистът не назовава имената на източниците си.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари