Обама натиска Сената за по-сурови наказания на хакерите

0
16

Администрацията на американския президент Барак Обама иска да приравни хакерството с организираната престъпност. Това ще означава, че хакерите, които нанасят вреди на Съединените щати ще бъдат застрашени от по-сурови и продължителни наказания. Повод за това желание на Обама дава повишената сериозност на киберпрестъпленията и все по-големите финансови и други загуби от нея, информира Mobiledia.

Пред комисия на американския Сенат са говорили генерал Джеймс Бейкър и агентът на Сикрет сървис Пабло Мартинес. Те са поискали от законодателите да се актуализира настоящият закон, който предвижда прекалено малки наказания за хакерите, които не съответстват на сериозността на извършените престъпления. Хората на Обама опитват да прокарат идеята, че действащият в момента Computer Fraud and Abuse Act или CFAA не е адекватен на реалността.

Американският президент иска да прехвърли някои от престъпленията по CFAA към Racketeering Influenced and Corrupt Organizations Act, който е посветен на организираната престъпност и предвижда доста по-сурови наказания.

„Разследванията, които извършва Сикрет сървис показват, че комплексните и сложни електронни престъпления рядко се подготвят и извършват само от един човек. Хакерите обикновено са организирани в мрежи, където често има ясно определени роли на участниците. По този начин се извършват сложни операции по кражба на комерсиални данни, които впоследствие се продават за да се извлече печалба.”, е заявил агент Мартинес пред сенатската комисия.

Генерал Бейкър е допълнил колегата си казвайки, че компютрите вече са ключов инструмент, който неизменно присъства в арсенала на организираната престъпност. Според него, много от хакерите работят в тесни връзки с групировки от Азия и Източна Европа.

Планът на президента Обама, за подобряване на сигурността в интернет, беше представен през май, а месец по-късно станаха ясни и детайлите около него. Ако идеите бъдат одобрени от щатските законодатели, хакерите които застрашават националната сигурност на САЩ ще лежат в затвора с присъди до 20 години. Количеството затвор за останалите категории киберпрестъпления ще бъдат удвоени, а глобите също ще бъдат вдигнати.

Планът на Обама е провокиран от безпрецедентната вълна от хакерски атаки, жертви на които станаха НАТО, ЦРУ, американският Сенат и много други фирми и държавни институции. За основен виновник се сочат хакерските групи Anonymous и LulzSec. В последно време бяха арестувани голям брой от членовете на тези подземни организации, но отделни хакери, принадлежащи към тях все още продължават да действат.

Американската власт среща трудности в онлайн защитата си, тъй като атаките често пъти идват от чужбина, а тогава преследването на хакерите е много по-трудно заради проблеми с юрисдикцията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за