Обама номинира криптолог за шеф на АНС

0
67


Стана ясно името на човека, който ще наследи ген. Кийт Аликзандър на горещия стол на шеф на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС). Президентът на САЩ Барак Обама номинира вице-адмирал Майкъл Роджърс, понастоящем командващ киберзвеното на американската флота US Navy Fleet Cyber Command. Това обяви лично секретарят на военното министерство на САЩ Чък Хейгъл тези дни, който описа квалификацията на Роджърс за поста, като „уникална и необикновена“.

Хейгъл допълни също така, че „мъдростта на Роджърс ще помогне за балансиране на изискванията за спазване на сигурността, обезпечаване на данните и свободите в условията на дигиталната ера“.

Настоящият шеф на Агенцията, ген. Аликзандър, прекара на поста в последните девет години, като обаче в последните месеци неговия стол се разклати сериозно, заради разкритията направени от бившия контрактор на АНС Едуард Сноудън, с чиято помощ беше публикувано огромно количество информация за осъществявания контрол на Агенцията над американските и световни интернет и телефонни комуникации.

Вице-адмирал Роджърс има солиден опит като военен криптолог, а също така има сериозен опит в областта на електронния шпионаж, служейки като шеф на разузнаването, както на Обединения комитет на началник щабовете към американската армия (Joint Chiefs of Staff), така и на Американското тихоокеанско командване (US Pacific Command). Очаква се той да работи във Форт Мийд, Мериленд, където е дислоцирана 10-та американска флота, поддържащото американския военноморски флот киберзвено. Той ще съвместява двете позиции по препоръката на специална комисия и лично на президента Обама, които определиха, че двете позиции не би трябвало да се разделят. Това бе решено именно след разкритията на Сноудън, съобщава TechWeek Europe.

Негов заместник се очаква да бъде Ричард Леджит, който се занимаваше с бъркотията оставена от разкритията на Едуард Сноудън. Между другото, Леджит е и човекът, който в края на миналата година предложи възможността Сноудън да бъде амнистиран в замяна на информация за точния размер и съдържание на изтеклите от Агенцията данни.

Номинацията на Роджърс от друга страна минава и през Сената на САЩ, които трябва да го предложат за повишаването му в чин адмирал, за да заеме позицията на шеф на АНС.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари