Обама отказва да помилва Сноудън

0
32

Отиващият си от Белия дом президент на САЩ Барак Обама привлече медийния поглед към себе си след необмислено изказване. По време на визитата си в Германия, той беше запитан от Der Spiegel ще помилва ли Едуард Сноудън, бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност, който направи публично достояние хиляди документи, уличаващи Вашингтон в неконтролируем контрол на световните интернет и телефонни комуникации.

„Не мога да помилвам някого, който не се е явил пред съда, така че тази тема не бих я коментирал към настоящия момент“, обяснява пред медията Обама.

Защо „необмислено“? По думите на Обама, той няма правни основания да помилва Сноудън, но според Ноа Ячот, инициатор на кампанията Pardon Snowden, нещата не стоят така, както ги представя Обама. Така например Джералд Форд смъква всички обвинения към Ричард Никсън без последния да се е явявал пред американския съд. Самият Обама по-рано тази година прави това към трима иранци след възстановяването на отношенията на САЩ с Иран. Подобно на Сноудън и тримата са получили обвинение (в техния случай за изнасяне на микроелектроника към Иран), но не са се явявали никога пред американски съд. Въпреки това, обвиненията към тях са били свалени.

Ячот обяснява, че към Сноудън са предявени обвинения по т.нар. „шпионски закон“, който не прави разлика между някой издал държавни тайни за собствена изгода и някой, който ги е предоставил на журналисти за публикуване.

„Приносът на Сноудън към опазване на конфиденциалността на информацията, технологията и правото на обществото да знаят истината, трудно могат да бъдат оборени. Към настоящия момент всичко сочи, че следващото управление ще демонстрира пълно пренебрежение към правата на личността – на малцинствата, имигрантите, чужденците и към американците като цяло. Ще се нуждаем от много повече сноудъновци, за да се преборим за нашата страна. С помилването на Сноудън, Обама ще подсигури своето наследство, като в съото време ще изпрати силно послание на прощаване с властта – че съпротивата към злоупотребата с правителствената власт е традиция, която трябва да ценим и да запазим през следващите четири години“, заключава Ячот.

А нещата при Доналд Тръмп е много вероятно не само да не се оправят, но и да се влошат. В края на миналата седмица се разбра, че изборът на новия президент за шеф на ЦРУ е Майк Помпео – ярък застъпник на програмата за контрол и следене и противник на налагането на криптозащитата на интернет комуникациите, предава IBTimes. Сред някои от противоречивите му изказвания в миналото са твърдението, че ако някой използва криптографията за своя защита, той е агресивен екстремист., както и това, че мястото на Сноудън е зад решетките, а в интервю със C-SPAN, Помпео отива и по-далеч, предлагайки екзекуцията му.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари