Обама официално разреши санкции срещу чуждестранни кибер заплахи

0
20

Поредицата от скорошни кибер атаки, най-популярната измежду които безспорно бе тази срещу Sony Pictures, накараха американското правителство да преосмисли начина, по който то отговаря на харекски заплахи, особено когато идват отвън.

В резултат, президентът Обама подписа нов указ, който разрешава налагането на санкции срещу отделни лица, организации и държави, които „заплашват националната сигурност, икономиката и финансовата стабилност“ на САЩ с кибер атаки.

Указът идва скоро, след като Белият дом създаде Центъра за разузнаване на кибер заплахите през февруари, чиято задача е да събира данни от различните правителствени служби, работещи в областта на онлайн сигурността.

В изказването си, Обама подчерта, че санкциите са фокусирани най-вече срещу заплахи, идващи от чужди държави. Въпреки, че дипломатическите канали ще продължават да бъдат използвани, президентът твърди, че именно тези строги санкции ще бъдат най-ефективни при най-лошите атаки.

Сред мерките влизат замразяване на финансови активи, спиране на бизнес отношения с американски компании и ограничаване на „възможността на извършителите да печелят от своите нарушения“. Така санкциите имат за цел да накажат не само преките извършители, но и онези, които могат да се възползват от тях. Специално внимание трябва да бъде отделено на борбата с индустриалния шпионаж.

Президентът уточнява още, че санкциите няма да засегнат самите жертви (т.е. потребители, чиито компютри са били използвани без тяхното съгласие), нито пък експертите, които се занимават с изследване на проблемите на кибер сигурността.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за