Обама подписа изпълнителен указ за кибербезопасност

0
47

Президентът на САЩ Барак Обама подписа изпълнителен указ за укрепване на кибербезопасността на критично важни за САЩ инфраструктурни обекти. Както съобщи Белият дом, тази задача ще се осъществява по пътя на оперативния обмен на информация за киберзаплахите между правителството и и собствениците или операторите на инфраструктурните обекти. Списъкът с такива критично важни обекти и съоръжения традиционно включва ядрени и водноелектрически централи, системи за водоснабдяване, газо- и електропроводи и т.н.

В Белия дом проблемът за кибербезопасността отдавна е считан за приоритетен. Подписаният от Обама указ въвежда за компютрите, собственост на частни компании, стандарти за защита от кибератаки. Както поясниха представители на администрацията на американския президент, става дума за решение, съгласно което предприемачите ще бъдат задължени не просто да се защитават от евентуални хакерски атаки, а да правят това по специално разработени от властите стандарти. Инструкциите по прилагане на тези стандарти ще се обновяват периодично, като специален съвет, който ще включва представители на съответните служби, ще следи за появата на нови заплахи.

Според някои оценки, в резултат на кибератаки американската икономика ежегодно търпи загуби в размер на десетки милиарди долари. Според ръководителя на аналитичния център Pacific Forum Брад Глосерман обаче е много трудно да бъдат идентифицирани реалните източници на кибершпионаж.

„Несъмнено броят на атаките е нараснал. Но ние можем само да правим догадки за това, откъде идват тези атаки. Най-силно застрашен от такива заплахи е финансовият сектор, но аз смятам, че е уязвима американската икономика като цяло. Проблемът е, че мнозина не съобщават за подобни атаки или защото самите те не знаят нищо за тях, или защото не искат да демонстрират своята уязвимост.

Президентският указ се появява, след като през месец август миналата година в Конгреса на САЩ беше снет от дневния ред внесеният в него законопроект за кибербезопасността. Тогава срещу документа категорично се обявиха представителите на Републиканската партия, които се опасяваха, че приемането на закона ще изисква въвеждането на твърде много стандарти, които ще възпрепятстват развитието на бизнеса.

В същото време, авторите на законопроекта, предвиждащ обмен на информация между държавата и частния сектор, отбелязват, че в документа те са изхождали от интересите на американските компании, като той е бил разработван в тясно сътрудничество с тях.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари