Челси Манинг трябва да излезе на свобода през месец май тази година.

В последните си дни като президент на САЩ Барак Обама реши да смекчи наказанието на информатора на WikiLeaks Челси Манинг (Chelsea Manning), известна по-рано като Брадли Манинг (Bradley Manning). Манинг трябва да излезе на свобода на 17 май тази година.

През 2010 година бившият американски военнослужещ Брадли Манинг бе арестуван от военната полиция и през 2013 година започна да излежава 35 годишната си присъда за доставяне на секретна информация на портала WikiLeaks. Доказано бе, че Манинг е предал около 700 000 секретни отчета за сраженията в Ирак и Афганистан, дипломатически телеграми на държавния департамент, както и видеозапис на убийството на двама американски военни журналисти на Reuters.

Решението на Обама не означава, че от Челси Манинг са снети обвиненията – нейната присъда е намалена от 35 на 7 години.

Неочакваното помилване на един от главните информатори на WikiLeaks постави основателя на портала Джулиан Асанж в твърде деликатно положение. Миналата есен Асанж заяви, че е готов да напусне посолството на Еквадор, ако Обама помилва Манинг. Миналата седмица Асанж повтори заявлението си и каза, че е готов на екстрадиране в САЩ в замяна на свободата на информатора. Сега всички се питат дали Асанж ще спази обещанието си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари