Обама призова за промени в обучението по точни науки в САЩ

6
18


Американският президент Барак Обама за пореден път акцентира върху важността на обучението по точни науки и компютри в щатските училища, изтъквайки умението за програмиране като толкова важно за бъдещето на страната, колкото и заучаването на азбуката.

Говорейки пред Re/Code по време на провелата се миналата седмица среща в Белия дом по въпросите на киберсигурността и защитата на потребителите, Обама изрази своето притеснение, че в скоро време американската високотехнологична индустрия може да изостане от другите страни, ако не се направят промени в потока от дисциплини от STEM. Съкращението се използва в някои англоезични страни, за да обобщи обучението по наука (англ.: Science), технологии (Technology), инженерни дисциплини (Engineering) и математика (Mathematics).

Обучението по точни науки и технологии е от огромно значение. Трябва да отгледаме свои собствени специалисти – трябва да заангажираме децата ни да учат математика и науки, и то не само няколко деца. Трябва да са всички. Всеки трябва да започне да учи как се програмира още от ранна възраст„, споделя Обама.

„Част от това, което е нужно да се направи е това да бъде въведено заедно със заучаването на азбуката и цветовете. И особено да се съсредоточим над участието на момичетата – математика, науки, технологии – и е важно това да стане от ранна възраст. Да се акцентира на недобре представените групи – афро-американци, латиноамериканци. Трябва да заангажираме тези деца. Това е най-силно растящата част от нашето население“, заявява Обама.

Според него един от немалките проблеми се крие в методите на училищната система – и особено по отношението към момичетата, които се отклоняват от STEM потока, поради липса на интерес.

Обама засегна и друг актуален въпрос на американската вътрешна политика – нуждата от промени в имигрантската политика на страната, която ще предостави на американските високотехнологични компании по-лесен достъп до специалисти и ще предотврати изтичането на мозъци от страната. За подобна промяна настояват и много от най-големите IT компании в САЩ, като през март 2013 г. 100 от шефовете на тези компании, даже подписаха писмо до президента на САЩ с апел за въвеждането на подобни реформи.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
1Force1biserbe2010saentistсаби Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
1Force1
1Force1

biserbe2010
biserbe2010

Налага се

1Force1
1Force1

Като детето ти почне да ти говори на… или по-лошо, да не може да говори, а да ти набира на клавиатурата на C#(защото не може и да ръкопише на български, или на какъвто и да е език), тогава ще разбереш, че не се налага.

saentist
saentist

Представяте ли си картинката от една страна мазен фастфуд от другата страна кълца на клавиатура, хамериканска идилия

biserbe2010
biserbe2010

Докато пораснаха и лаптопите нямаха копчета :shake_puter:

саби
саби

„…трябва да заангажираме децата ни да учат математика и науки, и то не само няколко деца.“

И на някой, ако не му се отдават к’во правим? Ще го линчуваме ли? На мен не ми се отдава литературата и се радвам, че не ме хвана матурата, иначе още щях да си повтарям.