Обвиненият за хакерската атака срещу НАП излиза от ареста

Обвинението му е преквалифицирано в по-леко, защото се оказва, че системата на НАП не се води "критична инфраструктура"

4
1365

Преди минути bTV съобщи, че обвиненият за хакерския пробив, при който от НАП изтекоха милиони лични данни, Кристиян Бойков ще излезе на свобода. Това става възможно, след като Софийска градска прокуратура взе мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърното престъпление.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление – в такова по чл. 319 б ал.2 НК. Установено е, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Посочва се, че според новата формулировка на обвинението наказанието за кибератаката може да е до 3 години затвор, но по реда на чл.78А от НК ще бъде заменено с парична гаранция от 1000 до 5 000 лв.

Припомняме ви, че по-рано днес чрез адвоката си днес той обаче обяви, че не само не се признава за виновен, а мисли че дори е набеден. „Няма как да призная нещо, което не съм извършил“, заявил IT специалиста на адвоката си Георги Стефанов. Това заяви той в интервю за сутрешния блок на bTV.

Адвокатът разказва, че цяла нощ полицаите са се опитвали на накарат Кристиян да признае, че той е източил и разпространил данните от Националната агенция за приходите. Обеща ли са му, че ако го направи, ще го пуснат, но той е отказал да признае.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
d@%
d@%

#freeKpucc

­­­­­­­­
­­­­­­­­

Той е невинен!

user
user

„CAMИЯT ФAKT, ЧE TOBA ДEЯHИE E ИЗBЪPШEHO ΠPEЗ OΠEPAЦИOHHATA CИCTEMA „УИHДOУC“, ЗHAЧИ, ЧE ГO E ИЗBЪPШИЛ AMATЬOP, A HE ΠPOФECИOHAЛИCT. BCИЧKИ ΠPOФECИOHAЛИCTИ PAБOTЯT C „ЛИHУKC“, ЗAЯBИ B ЗAЩИTA HA MЛAДEЖA ГEOPГИ CTEФAHOB.

Тия просто си търсят с кой да си измия ръцете.

ANONYMOUS SOROS
ANONYMOUS SOROS

Аз изкъртвам системи на НАСА само с raspberry Pi , ве!