Обединеното кралство разработва високоенергийни лазери за сваляне на дронове и ракети

6
394

Великобритания иска да сваля вражески ракети и дронове с високоенергийни светлинни лъчи. Министерството на отбраната обяви, че разработва нови лазерни и радио оръжия. Попадат в проекта Direct Energy Weapons (DEW). Оръжията са захранвани от електричество чрез генератор или от двигателя на превозно средство и работят без муниции.

Лазерите ще свалят дронове и ракети от небето, а радио оръжията ще смущават и деактивират вражески компютри и електроника. Според правителството на Обединеното кралство, проектът има потенциала да намали оперативните разходи за отбрана и да предложи безпрецедентна гъвкавост.

Плановете са новите технологии да влязат на въоръжение до 10 години. Тестовете могат да започнат от 2023-та година. Ще бъдат проведени на кораби от Кралския флот и наземни превозни средства на армията.

Лазерните оръжия не са нещо напълно ново. През 2017 година, страната инвестира £30 милиона в лазерен прототип. САЩ има лазер на въоръжение от 2014 година  – LaWS. В по-голямата си част той излъчва несмъртоносни сигнали, за да подплаши врага или да доведе до смущения в техниката му. Той обаче може без проблем да унищожи малки летателни устройства.

Със сигурност ще видим повече оръжия от този тип. Особено след като Русия иска да оборудва войниците си с дронове, които пренасят бомби. Този тип лазерно въоръжение е добър отговор.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

До първата мъгла,облак, димка…

дам
дам

Напразни напъни. Лазер и радио вълни не могат да пробият плазмения облак около хиперзвуков обект, движещ се с 20 мах в атмосферата…

Алекс
Алекс

Как тогава обясняваш гръмването на артилерийски снаряд с корабен лазер на теста THEL 2002-ра?

fdgfd
fdgfd

Изобщо няма нужда да обяснява, защото всеки знае, че снарядите и куршумите се движат максимално с 2-3 маха, и то веднага след изстрелването. Тук става дума за 20 маха

еди
еди

От кога звукът е по-бърз от светлината?

bla bla
bla bla

„…не могат да пробият плазмения облак около хиперзвуков обект, движещ се с 20 мах в атмосферата“

Никои не говори кое е по бързо