Обемът на пазара на носимата електроника през 2021 г. ще достигне 262,5 милиона устройства

0
52

Според оценките на анализаторската компания Berg Insight, през 2016 г. обемът на световния пазар на носимата електроника ще съставлява 96,5 милиона устройства. Експертите прогнозират, че през следващите години, доставките на подобни устройства, като смарт-часовници, „умни“ очила, фитнес гривни и различни тракери, а също и „умни“ дрехи и медицински приспособления ще се увеличат средно с 22,2% и до 2021 г. ще достигнат до 262,5 милиона единици.

Очаква се, че Bluetooth ще остане основен начин за безжична свързаност с носимата електроника. Функцията за мрежова връзка ще присъства само на около 27 милиона от носимите устройства, продадени през 2021 година. По принцип, вградената мрежова връзка ще е нужна на смарт-часовниците и тракерите, които следят за местоположението и сигурността на потребителя.

От Berg Insight очакват значителен ръст в продажбите на „умни“ часовници през 2017 година, а доставките ще се увеличат с 66% и ще достигнат 35 милиона бройки. За водещ производител на тези устройства, анализаторите назовават Apple, която ще се конкурира със Samsung и разработчиците, пускащи джаджи на базата на платформата Android Wear, като Motorola, LG и Huawei. Предполага се, че внедряването на нови технологии и нарастването на информираността на потребителите за смарт-часовниците ще позволи на тази категория да се превърне в най-големия сегмент на пазара на носимата електроника през 2019 година.

В същото време, на първо място ще останат тракерите на физическата активност и фитнес-гривните. През 2017 година, доставките се очаква да достигнат нивото от 74 милиона броя. Най-голям успех в тази категория напоследък постига Xiaomi, популярността към устройствата на която се увеличава на азиатските пазари. В същото време, пионерите в производството са Fitbit и Garmin, изпитващи нарастващ натиск от страна на другите производители, включително и представителите на смартфон индустрията.

Въпреки силната конкуренция от страна на „умните“ часовници, фитнес-тракерите няма да загубят актуалността си, благодарение на по-ниските си цени и новите форм-фактори. Експертите смятат, че до 2021 г. доставките на тези устройства ще достигнат 81 милиона броя.

Говорейки за развиващите се категории, анализаторите добавят, че през следващите пет години на пазара ще започне по-широко разпространение на смарт-дрехите с вградени сензори: техните доставки са се увеличили с 1,56 милиона бройки през 2016-та, а до 2021-ва година те ще се увеличат до 18,3 милиона единици.

Положителна динамика също се очаква и на пазара на медицинската носима електроника, „умните“ очила и другите сегменти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари