Облакът отново е движеща сила за печалбите на Microsoft

0
623

Тази седмица Microsoft представи финансовите резултати за второто тримесечие на годината. От него става ясно, че компанията продължава да гони Amazon в облака, представяйки за пореден път силни резултати тук. Общият приход от Azure, Office 365 и Dynamics 365 възлиза на $5.3 млрд. или увеличение с 56% на годишна база. Специално внимание заслужава Azure. Звеното отчита впечатляващ ръст от 98% в сравнение с предишната година. Отделно от това, печалбите на Office 365 само са се повишили с 41%, а тези на Dynamics 365 – 67%.

Още с встъпването си в длъжност преди четири години, Сатя Надела показа, че Microsoft няма да е догонващ в модерните тенденции и ще заеме сериозен дял в облака, което да направи от Microsoft не само софтуерен, но и облачен гигант. Именно софтуерът носи големите печалби. Windows, PC бизнеса и Xbox са виновни за $12.2 млрд. от приходите на компанията. Особено внимание заслужава излизането на Xbox One X, което носи осем процента увеличение на гейминг бизнеса на Microsoft.

„Microsoft продължава да бъде стълб на стабилност на облачния фронт и възхода на Azure е все още в ранния си етап“, споделя за MarketWatch Дениъл Айвс от GBH Insights, който цитира част от мнението на Надела, който заяви пред инвеститорите убеждението си, че този ръст тепърва ще се материализира в сериозни числа. „И ние ще виждаме единствено увеличение в търсенето с разширяващата се дигитализация на всеки град, всяка фабрика, всяка болница и т.н. Така че смятам, че имаме още дълъг път да извървим, за да отговорим на тези нужди“, споделя Надела.

Резултатите на компанията бяха повлияни и от новите данъчни регулации в САЩ, заради платените данъци в размер на $13.8 млрд., заради презокеанските си активи, равняващи се на $132.1 млрд. Независимо от това, Microsoft надмина очакванията на анализаторите с $28.9 млрд. – увеличение с 12 процента, сравнено със същото тримесечие на изминалата финансова година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари