Amazon може все още да са господари на облачното пространство, но това едва ли ще е така дълго време, ако гледаме цифрите, които Microsoft изнесе тези дни в редовния си доклад за финансовото си представяне за последното тримесечие.

Компанията и Azure биха прогнозите на всички анализатори, представяйки приход от 35$ милиарда – увеличение на годишна база с 15%. Облачният бизнес на Microsoft, Azure, бележи ръст от внушителните 51% по всички фронтове.

„Станахме свидетели на това как две години работа по дигиталната трансформация се отплаща за два месеца. От отдалеченото взаимодействие до ученето, от продажбите до обслужването на клиенти, до критичната инфраструктура и сигурността – ние работим заедно с клиентите си рамо до рамо всекидневно, за да им помогнем да се адаптират и да останат открити за бизнес в един свят на дистанционното всичко“, сподели при изнасянето на доклада изпълнителният директор на компанията Сатя Надела. „Нашият устойчив бизнес модел, диверсифицирано портфолио и отличим технологичен пакет с предложения ни позиционира за това, което предстои занапред“.

Що се отнася до COVID-19, Microsoft споделят, че пандемията и драстичните мерки по ограничаването ѝ не са засегнали значително представянето на компанията, но отбелязват, че началото на рестрикциите не покриват изцяло разглеждания в отчета период.

Относно другите числа. Оперативния приход на компанията е нараснал с 25% на годишна база до 13 млрд. долара, нетния приход – $10.8 млрд. (увеличение с 22%).

По отношение на потребителската страна и More Personal Computing звеното, където влиза и някога флагманския бизнес на Microsoft с Windows, то бива отбелязан приход в размер на $11 млрд. – увеличение с 3%. Приходите от Windows OEM Pro бележи ръст от пет процента, бизнеса, отнасящ се до комерсиалните Windows продукти отбелязва растеж от 17%, което се дължи основно на сериозния възход на продажбите на Microsoft/Office 365. Именно облачния офис пакет и свързаните с него продукти и услуги, заедно с Microsoft Teams са другите големи отличници тук.

Microsoft разкриват, че Teams вече имат по 75 милиона активни дневни потребители, като повече от 20 компании, които имат 100 000 и повече служители, използват приложението. Що се отнася до Office 365 конкретно, 258 милиона са потребителите, които използват платения вариант на пакета за офис продуктивност и взаимодействие. И макар и цифрите за Teams да не звучат толкова внушително, то COVID-19 може да се окаже неочакван помощник на компанията. Както отбелязва и Брад Самс от Petri.com, само за седмица през март, компанията добави 12 милиона потребители, а от 19-ти предния месец досега – още 31 милиона потребители. Един от лидерите в доставката на отдалечена комуникация и бизнес взаимодействие Zoom се похвалиха наскоро с 300 милиона активни дневни потребители, но както отбелязва и Самс, повечето от тях използват безплатен план на приложението, докато по-голямата част от потребителите на Teams ползват платения план на приложението.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари