fbpx
2.9 C
София

Облачен шопинг за $34 милиарда или защо IBM купува Red Hat

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Целият софтуер и програмни продукти на Red Hat са с отворен код. Защо тогава IBM предложи за тази компания рекордна сума, значително превишаваща пазарната капитализация на Red Hat?

На 28 октомври тази година IBM официално обяви закупуването на Red Hat Software – един от най-големите в света разработчици на Linux операционни системи. Сумата на сделката е гигантска – 34 милиарда американски долара, което е с 63% повече от всички акции на компанията. Това е най-голямата сделка в историята на IBM.

В официалното изявление на компанията се казва, че IBM ще стане лидер в корпоративните хибридни облачни услуги. През 2017 година обемът ба cloud-пазара достигна $117 милиарда и неговият прогнозен годишен ръст е около 30%. Но синият гигант има малко по-други планове.

Защо точно Red Hat?

Red Hat Software е разработчик на Linux операционни системи. Ключовата особеност на тези ОС е, че се използват от големите корпорации (Enterprise) за най-различни цели: абонаментна продажба на софтуер, консултантски услуги, поддръжка, внедряване. През 2017 година годишният оборот на компанията бе $2,4 милиарда, а нетната печалба – $253 милиона.

IBM винаги е разполагала със собствени операционни системи.: PC DOS, OS/2, OS/360. Някои от тях можеха да станат масови, но това не се случи, понеже при персоналните компютри победи Windows, а при сървърите – Linux решенията и сървърните версии на операционната система на Microsoft. В крайна сметка IBM изгуби пазара на масовите операционни системи. Но всичко може бързо да се промени.

За развитието на големите изчислителни системи са важни не само операционните системи но и системата за виртуализация заедно с хипервизора. Тези софтуерни инструменти дават възможност за равномерно натоварване на скъпите сървърни мощности.

Един от явните лидери на пазара на корпоративните електронни облаци е Microsoft. Всичките софтуерни продукти на Microsoft се създават вътре в компанията. Тя разполага със собствените ОС Windows Server, системата за виртуализация Hyper-V, публичния електронен облак Azure. Microsoft усилено работи върху тези продукти и заема значителен дял от облачния пазар. За 2017 година доходът на Microsoft достигна $6,8 милиарда. Останалите корпорации инвестират във външни системи за виртуализация.

Другият лидер на този пазар е Amazon. Тази корпорация няма собствена операционна система, а нейният електронен облак използва хипервизора Xen, който бе изцяло преписан за нуждите на Amazon. През 2017 година компанията се отказа от Xen и премина към KVM. Още през следващата година след миграцията, Amazon Web Services донесе на Джеф Безос $604 милиона.

Третият гигант на облачния пазар е Google. Интернет гигантът се фокусира не толкова върху клиентите, а върху разработчиците. Google дава възможност на програмистите да създават свои онлайн услуги в електронния облак, без да се налага да закупуват свои собствени изчислителни мощности. Потребителят няма нужда от скъпи и високопроизводителни компютри – така например, електронната поща Gmail може да се използва и на най-слабия лаптоп или таблет.

Има още един, не толкова забележим, но силен играч на този пазар. Това е VMware, който няма собствен електронен облак, но има великолепни разработки за бизнеса в тази област. Това е голяма компания: за 2017 година доходът на VMware бе $4,37 милиарда, а печалбата – $740 милиона. Силната страна на VMware е виртуализацията.

При това разпределение на пазара, IBM иска да отговори със свой собствен мощен продукт.

Историческите аналози

Ситуацията, при която една корпорация решава своите вътрешни проблеми чрез купуването на друга голяма IT компания за милиарди долари, не е нещо необикновено. Понякога това свършва добре: Google закупи Android и сега това е най-популярната операционна система за смартфони. Но има разлика: към датата на покупката, мобилната операционна система бе в зачатъчно състояние.

Но понякога тази тактика води до пълен провал. Така например Oracle купи MySQL за $7,4 милиарда. Но след това повечето потребители преминаха към MariaDB и други системи за управление на бази данни. Проектът пропадна.

Red Hat е утвърдена компания, която е на IT пазара от 23 години. А IBM ще трябва да интегрира Red Hat в своята оперативна дейност, да наложи своите традиции и клиенти, за да може да извлече максимум полза.

Ползата за IBM

След поглъщането на Red Hat, IBM ще получи популярната операционна система Red Hat Enterprise Linux, виртуализацията Red Hat Virtualization (RHEL) и хипервизора KVM. Очакванията са тези технологии да бъдат използвани за създаването на хибридни електронни облаци. Това е популярно към днешен ден направление, при което клиентът разполага част от изчислителните си мощности в своя собствена инфраструктура и част в общодостъпна облачна услуга.

Тази идея много добре се съчетава с ориентацията на Red Hat към крупните клиенти. По всичко личи, че за IBM са важни не само технологиите на Red Hat, но и клиентите на тази компания.

Мотивацията на Red Hat

IBM е една от най-технологичните корпорации в целия свят. Тя създава собствени процесори и мощни изчислителни системи за тях, има пари за експерименти и най-главното – желание да измести Amazon, Google и Microsoft от пазара на облачните услуги.

С помощта на IBM, Red Hat може да получи още по-големи поръчки и клиенти. Това съвсем не са просто обикновени по-бързи изчислителни системи. IBM разработва и предлага свои решения в областта на машинното обучение и изкуствения интелект. Така например Watson е ИИ, съчетаващ фирмени хардуер и софтуер, и може да решава много сложни задачи: да поставя медицински диагнози, да търгува с печалба на фондовата борса, по-точно да предвижда прогнозата на времето и т.н.

Суперкомпютърът Watson е една отлична платформа за Red Hat, на която той може да създава собствен софтуер на най-съвременния хардуер. Red Hat нямаше как да получи достъп до подобни ресурси без присъединяване към IBM.

Какво ще се промени за IT пазара

Това поглъщане се фокусира предимно върху крупните клиенти, които са готови да инвестират стотици милиони долари за изграждането на собствени облачни услуги и облачна инфраструктура. На дали тези клиенти ще предпочетат IBM пред другите, ще разберем в най-близко бъдеще.

Големите корпорации също могат да използват публични облачни услуги за обучението на собствени ИИ, но не желаят да дават своите данни в публичен електронен облак. За да запазят търговската тайна, те предпочитат да обработват своите данни с помощта на собствените си изчислителни мощности.

Именно тук IBM може да стане конкурент на Microsoft, Amazon и Google със своите иновационни суперкомпютри и технологиите на хибридните облаци на Red Hat. По този начин IBM ще предложи на корпорациите мощни изчислителни ресурси при гарантирано съхранение поверителността на фирмените данни.

 


Сумата от $34 милиарда е огромна дори и за IBM. Подобни сделки не се сключват и няма да се сключват често. Тази инвестиция е направена за да може на облачния пазар да излезе още един глобален играч с мощен хардуер, иновативен софтуер и много Enterprise клиенти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
28 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Aymaliev
Aymaliev
3 години

Да помълчим минута в траур.

Теми
Теми
3 години

VMware бе $4,37 милиарда, а печалбата – $740 милиона

740/4370= 18% норма на печалба

Анти-трол
Анти-трол
Отговор на  Теми
3 години

Още един финансов експерт, като си толкова умен, къде са ти парите?

Теми
Теми
Отговор на  Анти-трол
3 години

ibm копира dell(vmware)

ibm плаща 34 млрд
за
1,4 млрд. собствен капитал на rhat
от които 1,3 млрд goodwill
и
230 мил intangibles
напрактика
rhat e с отрицателен собствен капитал

finance.yahoo. com/quote/RHT/balance-sheet?p=RHT

Теми
Теми
Отговор на  Теми
3 години

През 2017 година годишният оборот на кчred hat бе $2,4 милиарда, а нетната печалба – $253 милиона.

253/2490 = 10% норма на печалба

pen4o
pen4o
3 години

Защо продавате Линух бе продажници.

421
421
Отговор на  pen4o
3 години

Пенчо, трол връщай се във мазата прези да съм извадил метлата

ВъйХолдинг
ВъйХолдинг
Отговор на  pen4o
3 години

Те не ти продават Линукс. Те ти продават съпорт към линукса, гарантират ти ъпдейти и т.н. Нали не очакваш всяка компания да може да си наеме 5 програмиста да им чоплят CentOS-ите по цял ден, да пишат ъпдейти и да могат да съпортнат всичко.

Теми
Теми
3 години

ibm много много по зле от red hat

при 17,9 млрд собствен капитал
има
36,8 млрд goodwill
и
3,7 млрд intangible
напрактика е с отрицателн собствен капитал от -22 млрд

а
има и само 11,9 млрд кеш за покупка от 34 млрд
или
ще задлъжнее още с 22 млрд

отрицателния капитал ще стане -44 млрд

finance.yahoo. com/quote/IBM/balance-sheet?p=IBM

Теми
Теми
Отговор на  Теми
3 години

При връх на борсата
ще бъдат заложени акции
за да вземат 23 млрд за плащането rh

при спад на борсата заематела ще иска плащане на колатерала
или
ще продаде акците
пари няма
и
ще последва лавина в цената надолу.

Уорън Бъфет така загуби миларди
купува по 189$/акци
после
продава надолу по пързалката до 150$

Сняг
Сняг
Отговор на  Теми
3 години

Къде са ти парите?

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  Теми
3 години

@Теми: Според мен, не отчиташ редица пазарни фактори. Навремето Оракъл, като купиха SUN ситуацията беше сходна и акциите падндаха за 3-месечие сериозно. В последствие всички видяха какво стана. Оракъл удариха с един куршум 4 заека (който е в сферата ще се сети за какво говоря) и се изстреляха много напред за десетилетие… Ситуацията е сходна в момента. От пазарна и стратегическа гледна точка, покупката на редхат ще има отвори лидерски позиции на пазари, които преди това бяха мнооого слабо разработени от IBM. Очаквам сериозен бууст на акциите и съответно себестойността на компанията около Март – Април – Май 2019. В/до… Виж още »

0.0
0.0
Отговор на  ngc-bg
3 години

Даваш акъл
на
овцете
да купуват
при
p/e=(34000/253) = 134 години ?!?!

Ти си за затвора.

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  0.0
3 години

0.0, раздаване на дефинициите кой е за затвор и кой не, са в домейна на държавни институции. По същата логика мога да споделя мнението си, че ти, със различните ти никове си за затвора, защото се опитваш да пишеш почти в четиристишие, използвайки твърде усърдно новите редове (вероятнмо за достигане на лирическа поанта или просто от келешлък*хипстърия*), което затруднява четенето, вреди на фън-шуя и води до маниакално-депресивни психози в четящите! По темата – никого не мога да съветвам, защото аз съм специалист в друга сфера. Аз изразявам собственно мнение и да – ще купя акции на IBM още утре. Но!… Виж още »

0.0
0.0
Отговор на  ngc-bg
3 години

Щерьо, така лъга овцете(взимали 400 лв заплат) и за биткойна !

И къде видя ПОЧТИ четеристишия ?

Пък що реши че държавните институции раздават правосъдие ?

Съдебната власт е независима със собствен бюджет(парите идва от нап)
ама
може да осъдиш нап в съда.

Значи и пенсионера е държавен служител като получава пенсия от държ. бюджета ?

0.0
0.0
Отговор на  0.0
3 години

Очаквам сериозен бууст на акциите и съответно себестойността на компанията около Март – Април – Май 2019.

Недей да лъжеш лошият мат,рял
както ги лъга за биткойна

около март 2019г ще има бууст – те до март немогат да оформят сделката ,
тепърва ще трябва разрешения и от ес.

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  0.0
3 години

Сериозно объркан млад човек…няма какво повече да добавя. Дори трол не мога да те нарека – не се класираш.
А откровенните лъжи, по-добре си ги спести! Аз нямам нито едно изказване в полза на криптовалути в калдата и където и да е било другаде. Само за справка – визирах съда, наричайки го държавна институция, но явно и това не си разбрал.

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  ngc-bg
3 години

„около март 2019г ще има бууст – те до март немогат да оформят сделката ,
тепърва ще трябва разрешения и от ес.“

За това най-вероятно си прав – не го обмислих добре. На останалото казано от мен продължавам да държа. Ако не е пролетта, то ще е есента.

Маев
Маев
Отговор на  ngc-bg
3 години

Излиза, че на повърхността „за чий им е РедХат“, но реално така пестят и средства от развиване на дейности, които са им тъмна Индия. А дивидентите от облачни структури няма да се забавят.

0.0
0.0
Отговор на  Маев
3 години

А дивидентите от облачни структури няма да се забавят.

Бая ще се забавят – около 100 години.
Като вземат 22 млрд заем за доплащане
и
срещу това
ще получават 250 мил годишна печалба

22 млрд /250 мил на г. = ще връщат заема 88 години
а
лихвата през тея 88 години ?

общо станаха 100 години
Дали ще ги има след 100г ?

0.0
0.0
Отговор на  0.0
3 години

колко ще е лихвата ? Dell продаде във вторник обезпечени облигации на стойност $20 млрд., за да финансира покупката на сторидж доставчика EMC, която е на рекордно висока цена от 67 млрд. долара. Инвеститорите се възползваха от редкия шанс да придобият облигации на инвестиционно ниво с доходност, каквато обикновено носят т.нар. „боклучиви” ценнни книжа. Окончателният обем на облигациите превиши първоначалните планове на компанията. Dell възнамеряваше да събере $16 млрд., но в крайна сметка осъществи рекордно висока сделка, която по данни на Dealogic, заема четвърто място в цялата световна история на облигациите. Облигациите с фиксирана ставка на компанията ще бъдат пуснати… Виж още »

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  0.0
3 години

0.0,

доста противоречиво – хем имаш познания по финанси, хем бизнес кръгозора ти е доста тесен. Сметките ти са верни, но опростяваш безумно много ситуацията, сделката и пазара като цяло. Все едно гимназист, перфектен ученик по математика иска да приложи знанията си в доказване на недоказани теории във висшата математика. Хем са ти верни сметките, хем това съвсем не е достатъчно 🙂
Успях да купя IBM на $115.85 днес. Ще си говорим пак след 6 месеца, а след това след година.

AxOx
AxOx
3 години

В днешно време милиардите за нищо ги нямат.
Все едно си купуват банички.

Да България
Да България
Отговор на  AxOx
3 години

Ъ?

Холо Ленс
Холо Ленс
Отговор на  AxOx
3 години

Така е, след години на кейнсианизъм, за които бе нужно да се водят интервенции в икономиката за да се задоволят маргиналите, подтискаха се лихви и се премахна златния стандарт, парите силно се обезцениха. За 60 години близо с 90%. Ако не бяха стимулирани изкуствено ниски лихви, не бяха напечатани пари да теглите кредити като главозамаяни и не бяха спонсорирани огромни бюджетни дефицити с печатане на пари, можеше и тази сделка да мине за милиони. Скоро всички ще станем милионери и милиардери заради това, което обществата натискат да правят правителствата – да помпат една огромна маса пари в икономиката, с което… Виж още »

Сняг
Сняг
3 години

CentOS – zero bucks. Да бяха си го изтеглили. Хахаххахаха

ВъйХолдинг
ВъйХолдинг
Отговор на  Сняг
3 години

CentOS се прави от програмисти, наети от RedHat и е compatible с RHEL. Всъщност, RedHat бяха и хората зад OpenJDK. От новата година Oracle Java ще иска пари за ъпдейти. Ще стане интересно, дори може да има промени на пазара. В същото време, ако Azure, колкото и да не го харесвам, расте 🙂

Анти-трол
Анти-трол
Отговор на  ВъйХолдинг
3 години

Абе, момче, как да го сложа тоя телевизор бе?

Нови ревюта

Подобни новини