Дигиталната миграция към облака стимулира сериозно доставките на сървъри, мрежови инструменти и решения за съхранение на информация за поредна година до рекордни стойности, предава Wall Street Journal, позовавайки се на доклад на Canalys.

Общият сбор на доставки за инфраструктура е регистрирал рекордната стойност от $142 млрд. за миналата година – увеличение със 7.3% в сравнение с 2016. Огромен дял за този растеж имат сървърите, чиито доставки бележат растеж от 12.2% до $66 млрд., докато доставките на мрежово оборудване и решения за съхранение на данни са се повишили съответно с 4.3% (до $50 млрд.) и 1,6% (до $26 млрд.). Поне една трета от тези доставки са заявени от големите облачни доставчици, към които са доставени и 20% от общия сбор на мрежови инструменти.

Рекордните цифри тук са лесно обясними – големите облачни компании имат амбициите да разширяват своите мощности, както локално, така и глобално, което обяснява търсенето. Наскоро Microsoft обяви, че ще открие първия си дейта центрове в Близкия Изток – в Абу Даби и Дубай, както и допълнителни мощности в Швейцария и Германия. Компанията може да се похвали към момента с 42 регионални центъра, свързани в обща мрежа. Това позволява на Microsoft да доставя услугите на Azure w 38 geografski regiona po sweta. Oracle, от своя страна, обяви през февруари, че възнамерява да изгради 12 нови дейта центъра в следващите две години, допълвайки едва четирите, които поддържа към настоящия момент. Към Азия са отправили и лидерите на пазара на облачна инфраструктура, Amazon, които обявиха план да открият през 2019 център в Бахрейн. AWS поддържа 54 зони към момента.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари