fbpx
12.8 C
София

Обмисля ли Instagram платена верификация?

Най-четени

Нови препратки в кода на Instagram показват, че компанията може би разработва платена функция за проверка след въвеждането на подобна система в Twitter на Илън Мъск. Наскоро открити фрагменти от кода в приложението се позовават изрично на „платена синя значка“ и на нов абонаментен продукт, откри разработчик. Същата препратка се появява и в последната компилация на приложението на Facebook, което показва, че платената верификация може да се предлага във всички платформи на Meta, ако проекта наистина се осъществи.

Откритието е направено от разработчика Алесандро Палуци, който и преди е забелязвал редица нови функции в Instagram, преди те да бъдат пуснати, включително инструмента за планиране в приложението, който стартира през ноември, и по-новите функции за споделяне на QR код.

Обикновено Instagram потвърждава по-малките си тестове или прототипи, когато бъдат открити, но в случая с платената опция за проверка компанията избра да не коментира.

Като се има предвид опитът на Палуци обаче, си струва поне да се предположи защо Instagram може да обмисля да пусне подобна опция.

По-конкретно, Палуци е споделил с TechCrunch скрийншоти в кода на приложението, които включват редове, препращащи към „IG_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV“ и „FB_NME_PAID_BLUE_BADGE_IDV“. Той предположи, че предвид контекста „IDV“ може да означава проверка на самоличността – тъй като това е и известното значение на акронима.

Освен това разработчикът сподели с TechCrunch, че е открил и други препратки към нов вид абонаментен продукт, които не са били споменати преди. Той отбеляза, че същите препратки се намират и в една от последните версии на приложението на Facebook.

Все пак Палуци предупреди, че в самото приложение все още не се вижда нищо друго освен тези малки препратки към кода, така че засега можем само да спекулираме с тези открития.

Все пак това са забавни спекулации, особено като се има предвид трудната задача, която представлява днешната система за верификация на профил в Instagram.

Системата за верификация е обект на многобройни оплаквания през годините. Тя е неясна, сложна и работи на случаен принцип, поради зависимостта си от автоматизацията.

Понастоящем заветната синя значка все още се присъжда само на високопоставени лица, знаменитости и световни марки или организации. Обикновените потребители и по-малките творци отдавна се стремят към подобно признание и това е довело до многомилионен черен пазар за верификация, на който хората плащат хиляди долари за сините значки по задкулисни пътища. Миналата година разследване на ProPublica разкри една от най-големите досега схеми за верификация в Instagram, в резултат на която Meta трябваше да премахне незаконно придобитите значки от стотици акаунти. С други думи, явно има търсене на тази верификация.

В това вярва и Илън Мъск, който бързо превърна платената верификация в ключов момент при продажбата на обновения абонамент на Twitter за услугата Twitter Blue. За съжаление, прилагането на услугата в Twitter не беше добре обмислено, което доведе до множество измами в мрежата, тъй като потребителите променяха имената и профилните си снимки на известни лица или марки, като след това предизвикваха сериозни злоупотреби. Наложи се Twitter почти веднага да спре платената проверка и да преработи системата, като в крайна сметка възобнови дейността си със златни значки за фирмите и допълнителни стъпки за проверка.

Макар че първоначалните опити на Twitter за монетизиране на проверката бяха хаотични, това не означава, че самата идея няма стойност. Освен това напредъкът в областта на изкуствения интелект може да помогне за подобряване на процеса на проверка. Instagram вече използва ИИ в други части на приложението си – например за откриване на акаунти, принадлежащи на деца, които са излъгали за възрастта си, както и за препоръки за съдържание.

Освен това Twitter не е единственото голямо социално приложение, което тества потребителското търсене на платени абонаменти. Snapchat също обмисля подобно нещо с абонамента си Snapchat+, който предлага списък с предимства и допълнителни функции. По време на разговора за приходите тази седмица компанията обяви, че е увеличила броя на абонатите на Snapchat+ до над 2 милиона за малко повече от половин година.

Ако реши, Instagram би могла да предложи абонаментен пакет на собствените си потребители, който би могъл да включва платена синя значка и други функции, макар че засега не е ясно, че именно това е в плановете ѝ, би било интересно да се види как такава услуга ще се реализира.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини