През месец август три детектора, разположени в два континента регистрираха гравитационни вълни – колебания на тъканта пространство-време, получени от сливането на две черни дупки.

Сега бе регистрирана четвърта гравитационна вълна, фиксирана от обсерваториите LIGO, но това е първият случай, когато гравитационни вълни са регистрирани от три различни детектора едновременно, включително и от европейския Virgo. Откритието бе направено от двата детектора на конгломерацията LIGO в щатите Луизиана и Вашингтон, както и от детектора Virgo, разположен близо до Пиза, Италия, който за пръв път регистрира гравитационна вълна.

Регистрирането от три гравитационни детектора едновременно, окончателно разсея съмненията на скептиците, че гравитацията се предава чрез вълни, а пространство-времето може да се сгъстява.

Регистрирано е събитие в района GW170814 и е от последния етап на сливането на две черни дупки с маси 31 и 25 слънчеви маси, намиращи се на разстояние около 1,8 милиарда светлинни години от Слънчевата система. Като резултат от това сливане се е образувала черна дупка с маса около 53 слънчеви маси, което означава, че около 3 слънчеви маси са преобразувани в енергия на гравитационните вълни.

През есента на 2018 година трябва да заработи още един гравитационен детектор и тогава гравитационните вълни ще могат да се регистрират всяка седмица или по-често. Тогава с по-голяма точност ще знаем, кога се колебае тъканта пространство-време.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари