fbpx
7.6 C
София

Обучен с климатични данни ИИ направи много мрачна прогноза за бъдещите промени на климата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Нови доказателства за неизбежността от глобално затопляне са открити от нова невронна мрежа. Според направената от този ИИ прогноза само след 10-15 години средното увеличение на глобалната температура ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха. Дори при ниски емисии на парниковите газове Земята ще се затопли с 2°C, но все още можем да избегнем най-екстремните сценарии.

Авторите на анализа са учени от Станфордския университет и Университета на щата Колорадо, които твърдят, че светът е на път да премине прага от 1,5 °C, определен от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. като желаната граница, до която трябва да се ограничи повишаването на средногодишната температура. Ако емисиите на въглероден диоксид останат толкова високи, колкото са били през последните години, има 50% вероятност температурите да се повишат до 2 °C и това ще се случи до средата на века. Шансът да се достигне тази граница до 2060 г. е повече от четири към пет.

Нещо повече, планетата вероятно ще се затопли с 2 °C, дори ако емисиите на CO2 бъдат намалени.

„Нашият модел е напълно уверен, че вече има достатъчно топлина, за да се достигне прагът от 2 °C, освен ако не постигнем нулеви емисии през следващите 50 години“, заяви един от авторите на публикуваната тези дни научна работа, професор Ноа Дифенбо.

Проучването противоречи на заключенията на Междуправителствената експертна група по изменението на климата, която установи, че ако емисиите на парниковите газове намалеят, превишаването на границата от 2 градуса е малко вероятно преди 2080 г., съобщава Stanford News.

Планетата вече е с 1,1 градуса по Целзий по-гореща, отколкото е била в началото на XIX век. С това явление се свързват по-честите горски пожари, сушите, проливните дъждове, наводненията и горещите лета. Според авторите единственият начин да се избегнат по-сериозни последици е да се намалят драстично емисиите на въглероден диоксид, метан и другите парникови газове в атмосферата.

Невронната мрежа, която направи тези прогнози е обучена на базата на богат на климатични данни архив от резултати от моделиране на глобалния климат, които са били правени и преди. След като изкуственият интелект е научен да прогнозира, той е тестван, като е накаран да прогнозира настоящите нива на затопляне въз основа на температурните аномалии от 1980 до 2021 г. Невронната мрежа се е справила много добре. Едва след на този ИИ е беше позволено да прогнозира бъдещето.

Миналата пролет Световната метеорологична организация публикува доклад за състоянието на климата на планетата въз основа на данните, събрани през 2021 г. Всички данни сочат, че темпото на критичните промени на климата бързо се ускорява.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини