Обяснението на Тръмп за случващото се с Huawei – неприемливо и нелогично

39
5698

През изминалата седмица правителството на САЩ предприе крайни и безпрецедентни мерки срещу Huawei, като забрани използването и доставянето на американски компоненти, софтуер и технологии за китайската компания. Изданието The Verge ни напомня, че вече всички видяхме какви са последствията от указа на Доналд Тръмп, но взе още не са ясни причините за предприемането на подобни мерки.

Официалното обяснение е, че хардуерът на Huawei дава възможност за шпиониране на САЩ и по този начин заплашва националната сигурност на страната. В това има логика, когато става дума за мрежовата инфраструктура на САЩ. Но какъв е смисълът да се забраняват продажбите на закаленото стъкло на Corning или флаш паметта на Micron, на Huawei, който ги използва в своите телефони за Европа?

Huawei не продава смартфони в САЩ и аргументът за сигурността на инфраструктурата губи смисъл. А ако Китайският проблем е в нарушение на законите за интелектуална собственост и кражба на търговски тайни, то по тази логика същият указ би трябвало да се приложи и за Lenovo и DJI, с катастрофални последствия за тези компании, както и за индустрията като цяло.

Всичко това е следствие от задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай. Вече повече от една година Тръмп налага поредица от ескалиращи мита върху китайския внос, за да принуди лидерите на Поднебесната да седнат на масата за преговори. Но Китай отговаря със свои мита и увеличава напрежението, като по този начин евентуалните срещи между лидерите се провалят.

Предприетите мерки срещу Huawei изглеждат като част от същата логика: натиск върху китайската икономика, за да се извлече полза. Но ако това се окаже вярно, оправданието с националната сигурност ще бъде нечестно и съвършено недипломатично, и ще нанесе трайни щети в доверието към САЩ, особено в случай, че се появи реална заплаха за сигурността на страната.

Но всичко това остана някак на заден план, след коментара на Тръмп пред медиите. Репортер запита президента относно случващото се с Huawei, а отговорът бе доста тревожен:

„Huawei е опасно нещо. Вижте какво направиха от гледна точка на сигурността, от военна гледна точка – това е много опасно. Възможно е Huawei да бъде включен в някоя търговска сделка. Ако направим сделка, бих могъл да си представя, че Huawei ще бъде включен под някаква форма и да стане част от търговска сделка“

Тук виждаме две съвсем ясни твърдения. Първо, че търговските ограничения са наложени на Huawei поради заплаха на сигурността. И второ, че тези ограничения срещу китайската компания могат да бъдат снети като част от търговска сделка.

Но тези две твърдения са несъвместими или по-точно, имат смисъл, само ако заплахата за национална сигурност е блъф. Не бива, не може да търгувате националната сигурност, тя не може да е част от търговска сделка. И по принцип, ако Huawei е толкова голяма заплаха за националната сигурност преди една подобна хипотетична сделка, то той ще си остане също толкова голяма заплаха и след това.

Разбира се, би било още по-лошо, ако Huawei не е заплаха за сигурността и Тръмп използва всичко това като извинение за ескалиране на търговската война. Светът на националната сигурност използва поверително разузнаване, а решенията за операциите за „живот или смърт“ често пъти трябва да се вземат по причини, които не могат да бъдат оповестени публично. В подобни случаи президентът и другите правителствени ръководители могат да разкажат само част от историята. Доверието на американците към разузнавателните служби през последните няколко години не е много високо, а премахването на ограниченията срещу Huawei в рамките на една търговска сделка би било катастрофално за това доверие. С именно доверието в тази институция кара гражданите на САЩ да вярват, че Huawei е заплаха.

Може всичко това да е част от някакъв сложен и по-мащабен план. Но каквито и да са фактите, президентът трябва да оправдае действията си пред обществеността, да покаже, че мерките срещу Huawei са част от някакъв по-широк замисъл, предприет за благото на страната. Указът на Доналд Тръмп предизвика страхотен хаос и загриженост не само за Huawei, но и за нейните американски доставчици, както и за нейните потребители от целия свят. Президентът би трябвало честно да обясни, защо е направено това, но засега нищо подобно няма.

 


Да си припомним, че на 19-ти май медиите съобщиха, че Тръмп е включил китайският технологичен гигант Huawei в черния списък с компаниите, с които САЩ не може да има търговски отношения. След това президентът на САЩ подписа указа и Google отне лиценза на Huawei за използване на операционната система Android. Китайската компания изгуби правото да купува продукцията на Intel и Qualcomm и вече трябва да разчита на собствените си фирмени процесори. Broadcom и Micron също прекратиха отношенията си с Huawei.

След няколко дни САЩ отложи за 90 дни търговските санкции, а Huawei заяви, че от години разработва собствена операционна система и произвежда собствени чипове за своите устройства. Но малко след това, съвсем неочаквано и ARM обяви, че незабавно прекратява бизнес отношенията си с Huawei заради санкциите на САЩ. Ден по-късно Microsoft отказа да продава продукцията на китайската компания.

На 23-ти май Huawei активизира деловите си отношения с Русия. Руското издание „Известия“ съобщи, че след въвеждането на търговските санкции от страна на САЩ, Huawei е изпратил до руските висши учебни заведения 140 технологични заявки. Китайският технологичен гигант, лидер на телекомуникационния пазар, предлага на Русия финансиране и партньорски отношения по няколко направления.

Редица пазарни и финансови експерти считат, че Китай се подготвя за дълго противопоставяне. Китайските медии тръбят, че търговската война се води от алчност и невежество, а Китай трябва да се сражава, за да защити своите легитимни права и интереси.

Huawei от своя страна заяви, че още тази година може да мигрира към собствената си операционна система.

39
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
17 Коментари
22 Отговори на коментарите
25 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Да ти Е капитализма!
Да ти Е капитализма!

Тъпите кравари ще направят така, че Huawei ще стане изцяло независим от техните технологии и ще излезе от това още по-силен. Това, разбира се, ще отнеме години, но накрая ще стане.

Георги
Георги

Слабо

Шакарон
Шакарон

Не е ясно далк ще излезе или потъне, с любопитство очаквам да видя отговора на този въпрос.

Мисля
Мисля

Вашата утопична лява социалистическа културно марксистка утопия ще се сгромоляса.

https://www.washingtonexaminer.com/news/crossfit-suspends-accounts-calls-facebook-utopian-socialists

Джо1984
Джо1984

Отговорът на загатката е даден в картинки №2 и №4!

Мирослав
Мирослав

Аз от статията разбрах, че Huawei не могат да играят тази ку..ска игра и ще ускорят развитието на собствени технологии. Вече не очаквам много голям трус в нея. Дори и Тръмп да предложи някаква отстъпка, хуауейците са напълно ясно, че на рижавият не може да се разчита и твърдо ще откажат.
И последно:“Тръмп вместо да избоде очи, ще изпише вежди!“.

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Китай е държава с 5000 години история, писменост, инженерни постижения… Срещу държава от каторжници, бастилиянци, и прокажени изроди… На няма и 500 години…

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Добре де, тия имаха 4500 години преднина що не си измислиха чип и операционна система?…нямало е от кого да крадат и копират сигурно

бай Джони
бай Джони

Ако са преживели 4500 години без чип и операционна система – как мислиш – дали е било толкова належащо да се измисли нещо подобно ?
А иначе те са измислили порцелана , барута и коприната. Само коприната и порцелана докато ги разгадаят европейците- ако знаеш колко време и безплодни усилия са прахосали …

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Що се абиш, да обясняваш на картуната. Той ако беше прочел немаше да пита, да е х0й да му го набиеш, акъл не можеш да налееш…

Valkost
Valkost

Задай си реципрочен въпрос : – Защо Българската държава властвала на три морета е била принудена да търпи 500 г робство ? Кой финансира османската империя да нападне Балканите ? Защо след като имаме над 100 световно известни учени в „Церн“, след като сме 18-ти по ред излезли в околоземна орбита, 6-ти в света по космически технологии, 3-ти по производство на храна за космонавтите, и ПЪРВИ В БОВШИЯ „СОЦ“ лагер излезли (по принуда и поради авария – Г.Иванов, а не Рукавишников) в открития космос, след като сме създали първия компютър, ПЪРВИЯТ ЕЛЕКТРОНЕН ЧАСОВНИК, „Браун-Газ-Генератор“ и хиляди други … ? ЗАЩО… Виж още »

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Той тез въпроси няма от къде да ги чуе. Това в чалготеката никой не те пита, нали се сещаш…

Bongo
Bongo

Хем китайците шпионирали, хем това ставало с американски хардуер и софтуер… А за ДОКАЗАНИЯ шпионаж на САЩ – Facebook, Google, Microsoft и производните им, подслушването в цяла европа, доказаните „задни вратички“ към компютрите? Защо другите страни не забранят тези компании и продукти?! А англетата отодавна е ясно, че играят комбина с щатите и са техен троянки кон в Европа.

mstoynov
mstoynov

Имаше преди време сведения, че Apple са хаквали и изтривали софтуер на трети страни от лаптопите на свои потребители, а на негово място слагат свой.

Ебааати парчетата
Ебааати парчетата

@mstoyvnov – фейк.

Анонимен
Анонимен

Подкрепям Тръмп. Нашя Бойко спи и не се бори срещу тази китайска марка.

ДС, БКП, всичко се връща
ДС, БКП, всичко се връща

Изглежда България е в предкомунистическа революционна обстановка. На всеки знаеш, можещ, креативен и творящ – търсете убежище в нормална държава, преди психясалите комунисти и техните господари от Пекин и Москва да вземат властта в тази и без това не-декомунизирана държава.

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Кладата, почнете да пишете нещо за изборите, че един двама трола тук се опитват да се включат безуспешно. Дайте им малко материал, че да си изкарат надниците, и те деца хранят.. 😁 😁 😁

the professor
the professor

Тръмп е палячото на САЩ, а Борис Джонсън на Великобритания

Confused
Confused

Значи Тереза Мей не е палячото?

Ебааати парчетата
Ебааати парчетата

С най-силната икономика в историята на познатия свят. Палячото си ти, защото 30 години след падането на комунизма никой нищо не знае за България. Знаят за всичките ни съседи и нищо за БГ, защото сте нископроизводителни боклуци, затова.

haho hihi
haho hihi

Както казва създателя на Huawei – „как сме откраднали технология, с която запада не разполага“ 😀

Valkost
Valkost

Е, хакде сега и ти пък 🙁 ! Как да разполагат като са им я откраднали ?! Тя технологията е една и като си я барне някой другия вече я няма … 🤔 ! Също като Асанчо, дойде нощес, барне ти кокошката и ти кво, ами нищо ! Щото не си се сетил навреме да я боядисаш (патентоваш) после ходиш у Асанчо и си купуваш яйчица …. 😂😂😂

haho hihi
haho hihi

Чудих се, дали има смисъл да отговарям, защото си на ниво „хасанчо“. Все пак ще ти кажа, че когато жълтото около устата ти изчезне, аз съм на разположение за смислена дискусия 🙂

Успех!

Valkost
Valkost

Жалко, че не ти е стигнал капацитета да разбереш иронията в коментара ми ! А колкото до „жълтото“ само ще вметна, че 1991 г, когато 95% от българите не знаеха какво е компютър вече бях с диплома по „ЕИТ и комуникации“ във ВМЕИ-София при Димитър Бучков . По това време навярно не си бил в „плановете“ на баща ти 😄

Ебааати парчетата
Ебааати парчетата

Твоята диплома от комунистическо може да си я използваш за тоалетна хартия.

Йордан
Йордан

Леле, ако Европа мислеше по същия начин, досега да е забранено всичко американско тук. Представете си утре германците да ревнат, че iPhone, Dell или HP ги шпионират. Какво првим тогава? Отказваме се от всичко американско?

Да, и аз разлика от Huawei, е на 100% доказано, че големите американски компании ни шпионират.