Огнена топка освети небето над Южен Китай – метеор болид или НЛО?

0
5030

Слънцеподобна топка от огън е забелязана да свети изключително силно над небето в град Юшу, Южен Китай. Буквално е успяла да превърне нощта в ден. Изследователи все още не могат да потвърдят дали това е било истински метеорит или някакъв друг неидентифициран летящ обект, предават от TechEBlog.

Някои учени твърдят, че това може да е било болид – екстремно рядък метеор

За радост, в следствие на случилото се няма информация за пострадали. Възможно е да има някакви щети по наземни структури, в следствие на удари от малки метеоритни фрагменти. Дан Ба, местен, който живее в Юсу, забелязва случилото се докато води детето си към училище.

Първо вижда малка топка, но след три минути е голяма колкото Слънцето

Китайският център за земетресения съобщава, че е успял да запише инцидента. Подозренията са, че болидът се е приземил близо до границата между окръг Нангкиан и окръг Юсо в 7.25 часа местно време.

По определение болидите представляват космически тела, които се сблъскват със Земята, или извънредно ярки метеори, изглеждащи като огнена топка, без значение дали в крайна сметка се сблъскват с повърхността. Самият обект е метеорит, а неговата светлинна следа е метеор, пише в Wikipedia.

Ако метеорът има достатъчно силна яркост, за да оставя сенки и да експлодира, то той е болид. Друга дефиниция сочи, че един метеор представлява болид, ако при неговото преминава се чува звук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари