fbpx
13.2 C
София

Одисеята с GameStop, Robinhood и Уолстрийт се разрасна в световен мащаб

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Частните непрофесионални инвеститори (обикновените физически лица) от целия свят разбраха, какво е това шорт скуиз и започнаха да използват това познание. Казано с две думи това е позиция, която е толкова скъсена, че дори малко поскъпване на акциите на дадена финансово закъсала компания може да инициира масирано закриване на късите продажби, което може да доведе до огромни загуби на хедж фонда, който „шорти“ тази компания. Борсовите играчи изключително много внимават да не се натъкнат на шорт скуиз, но понякога нещата излизат извън контрол поради най-неочаквани причини.

Всичко започна със закъсалата компания GameStop, която се занимава с продажба на видеоигри и най-различни гейм атрибути, но тълпата много бързо намери десетки други компании, акциите на които са прекалено зашортени на пазара. Това се оказа една отлична възможност да бъде наказана бездушната финансова индустрия и да се спечелят сериозни пари, понеже при шорт скуиза започва верижна реакция и цената на акциите на тези закъсали компании излита до небесата.

По този начин тълпата наказва Уолстрийт, принуждава „наглите хедж фондове да фалират“, а отделните късметлии дори могат многократно да увеличат своите инвестиции.

„Ние сме изключително заинтересовани от това, което се случва в САЩ. Причините са няколко – на някой от нас това дава усещането, че сега и ние можем да играем на борсата. Дори можем в реално време да наблюдаваме по какъв начин манипулират пазара, че той да е от полза само на богатите. Това не е кино… Ние с очите си видяхме как всичко това се случва“ – заяви пред CoinDesk Бернар Пара, основател и главен изпълнителен директор на нигерийския стартъп за търговия с криптовалута Bitnob. Той е един от многото, които взеха участие във вече всеобщия световен шорт скуиз флашмоб.

Пара направи важно уточнение, че нигерийските инвеститори са купували акциите GME на GameStop с помощта на редица приложения, включително Bamboo и Trove, които дават възможност за търгуване с американски акции.

В Индия дребните непрофесионални инвеститори моментално се включиха в тази акция и GameStop стана една от петте компании, с най търгувани акции в Stockal, която е най-популярната платформа за търговия с ценни книжа на индийския пазар. Информацията е на Bloomberg.

Частните инвеститори в Китай също се включиха в играта и редица потребители развълнувано и с усмивки на устата съобщават в социалните мрежи за реализираните печалби. Да напомним, че в Китай има около 177 милиона частни инвеститори.

Отговорът

Когато американското приложение Robinhood тази сряда забрани закупуването на акциите на GameStop и някои други трендови ценни книжа, европейскиte инвеститори продължиха да търгуват: общността Wallstreetbets успя да запази цената на GME акциите на високо ниво, въпреки наложените от финансистите търговски ограничения.

„GME акциите дадоха възможност на хората от целия свят да почувстват своята сила… След европейците и Азия се включи в поддръжката на това движение. Наблюдавайки всичко това, кръвта буквално кипва“ – пише китайски потребител в социалната мрежа Weibo.

По този начин стратегията на обикновените хора от Reddit за наказване на Уолстрийт с помощта на шорт скуиз стана глобална.

В началото на тази седмица Bloomberg съобщи, че е започнал бързия растеж на силно шортнатите акции в Австралия и Япония. Nikkei Asia от своя страна сподели, че същата тенденция се наблюдава в Хонконг и Малайзия.

Този четвъртък онлайн брокерът Robinhood започна да играе твърде мръсно, след като изключи от своето приложение за търговия с ценни книжа възможността за закупуването акциите не само на GameStop, а и на AMC, Nokia, Naked Brand, BlackBerry, Bed Bath & Beyond, Express и Koss. Особеното тук е, че е забранено само изкупуването на акции, а не тяхното продаване, като идеята е ясна – тяхната цена трябва да падне.

В резултат от това акциите на GameStop наистина рязко паднаха и на 28 януари вечерта търговете приключиха на ниво $193,6, което е с 44,3% по-ниско в сравнение с ден по-рано. Отговорът на тези действия бе съвсем очакван: на 29 януари група от над 100 частни инвеститори подаде колективен съдебен иск срещу Robinhood, в който се казва че тази забрана за търговия с акции е съвършено незаконна и се провежда в интерес на големите институционални играчи, които преди това залагаха на спада в цената на акциите. Ищците искат обезщетение от 5 милиона долара.

Петък сутринта ситуацията се влоши още повече. Поради внезапно възникналия интерес на потребителите на Reddit към закупуването на акции, видяхме как цената на ценните книжа на GameStop рязко скочи и по този начин Robinhood бе принуден да купува при по-високи цени и вместо печалба реализира огромна загуба. Онлайн брокерът спешно взе кредити за почти 600 милиона долара от шест банки, за да може да се разплати със своите клиенти. Освен това компанията получи екстрено финансиране в размер от $1 милиард от едри инвеститори, включително Sequoia Capital и Ribbit Capital. Засега Robinhood и банките отказват коментари.

Малко по-късно приложението на Robinhood все пак разреши закупуването на акциите на GameStop, но в ограничени количества – не повече от една акция и не повече от 5 опциона. Освен това ограничена е покупката и на над 50 други акции, при които е възможно да възникне шорт скуиз.

В своя блог Robinhood се опита да обясни причините за въведените ограничения, но никой не вярва на тези обяснения. Малките инвеститори считат, че компанията защитава сродните ѝ хедж фондове и институционални инвеститори, които се опитват да запазят стабилността на финансовите пазари.

Ситуацията стана още по-сериозна след официалното изявление на комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), която сподели, че е силно обезпокоена от възникналата излишна волатилност на пазара.

Но този световен флешмоб набра обороти. Хората търсят и намират приложения, чрез които могат да се купят акциите на прекалено шортнатите американски компании. За огромна активност в тази насока се съобщава от Индия, Япония, Китай, Нигерия, Русия и други страни. По-едрите инвеститори считат, че е истинско безумие да се наблюдава в реално време протичането на целия този процес.

Какво имаме към днешен ден

  • Крупният хедж фонд Melvin Capital с капитал от над $12 милиарда, който най-много от всички шортеше акциите на GameStop, изгуби цели 30% и от фалита се спаси чрез екстрено вливане на външен капитал в размер на почти $3 милиарда. Според изявленията на неговите ръководители, към днешен ден всичките негови шорт позиции са затворени – тоест, успели са платят поскъпналите акции.
  • Дръзките Reddit потребители от r/WallStreetBet общността се хвалят с хилядите си проценти печалба. Тук мненията на финансовите аналитици се разделят. Някой счита че това е просто „хартиена“ – фиктивна печалба, понеже ако всички, които притежават акции на GameStop решат да ги продават при пика на тяхната цена, то техният курс рязко ще падне и печалбата може да се изпари. Други са на мнение, че хедж фондовете все пак, както е по закон, са купили поскъпналите акции на GameStop и пари за тези смели малки инвеститори ще има.
  • Сред пазарните аналитици на практика няма нито един, който сериозно да вярва, че сегашната цена на акциите на GameStop е реална и справедлива. Да напомним, че сега GME акциите се търгуват при цена на ниво над $200.
  • Големите брокери Robinhood и Interactive Brokers въведоха редица ограничения на търговията с акциите на GameStop, като и на някои други компании, които се обсъждат от r/WallStreetBets общността. В социалните медии започнаха да се появяват шеговити подмятания, че манипулирането на пазара трябва да се осъществява от сериозни хора със скъпи костюми, а не от някакви неизвестни ютюбъри и диванни аналитици от форумите.

Допълнение

Предводителят на r/WallStreetBet общността в Twitter използва никнейма Roaring Kitty (ревящото коте), като само преди няколко часа неговата личност бе разкрита.

Той се казва Кит Гил, на възраст 34 години, и има щастливо семейство с малък син. Някак внезапно се оказа, че той е финансов съветник. Сега всички се питат дали SEC ще му предяви обвинения в манипулация на пазара и каква е вероятността „ревящото коте“ да престане да реве.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

27 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини