Оказа се, че земните климатични модели работят и на Марс

0
58

Климатичните модели, които използваме на Земята, за да анализираме промените на времето могат да бъдат приложени върху поне още една планета от Слънчевата система. Ново изследване показва, че това е Марс, съобщи Space.com.

Откритието е на учени от американския Институт за планетарни науки в Туксон, щата Аризона. Според тях моделите за промяна на климата не са толкова неточни, колкото се смята в момента и доказателството е самата Червена планета. Специалистите са приложили компютърни модели, ползвани на Земята за предсказване на местоположението на ледниците. Оказало се, че те дават верни резултати и когато се вкарат данни от Марс.

В наши дни Червената планета няма глетчери, но изследвания показват, че в миналото тя е претърпяла драматични промени. Наклонът и рязко се променил с 45 градуса и това обърнало ледената шапка на единия от полюсите директно към Слънцето. В резултат на това се получили огромни изпарения, които наситили атмосферата и довели до силни снеговалежи в различни части на планетата. Това се случило преди няколко милиона години, но ледът не бил съставен от вода, а съдържал основно въглероден двуокис. В резултат се формирали гигантски глетчери, следите от които разкриваме днес, чрез земните климатични модели, съставени с помощта на специални компютри.

В един от кратерите на Марс са забелязани следи от глетчер с дължина 64 километра. Установено е, че той се формирал точно по времето, когато планетата е променила значително наклона си спрямо Слънцето.


Следи от глетчер на Марс

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари