fbpx
-1.2 C
София

Околната среда не се самовъзстановява

Най-четени

Макар и делфини и лебеди да се завърнаха в каналите на Венеция, Италия, където водата и въздухът са по-чисти, все още не може да се каже, че те плуват в наистина чисти води. Нито критично застрашената Малабарска цивета е забелязана по улиците на Керала, Индия. И, за разлика от един популярен мийм в интернет, определено не са забелязани динозаври на Таймс Скуеър. Повечето миймове, които твърдяха, че природата се възстановя, докато COVID-19 спря бизнеса по света, бяха подвеждащи или просто шега за олекотяване на преживяването на тежката година. Реалността е, че дори да е успяла да задържи хората затворени по домовете си в някои части на годината, пандемията не направи планетата по-здрава.

Тази година имаше по-малко пътувания със самолети и автомобили, което означава по-малко емисии от изгорени горива. Но това не доведе до огромни екологични ползи. Ако не друго, тази година всъщност ни показа колко много работа трябва да свърши колективно човечеството, за да почисти гигантската бъркотия, която е сътворило на планетата.

Оценяване на качеството на въздуха през 2020 г.

Като начало оценката на качеството на въздуха през 2020 г. е сложна. Още през януари изглеждаше, че небето се е прояснило над Китай – първата страна, която се изправи пред новия коронавирус и неговите икономически последици. Нивата на азотен диоксид над Китай са намалели драстично, според картите публикувани от НАСА и ЕКА. С напредването на пандемията подобни съобщения за по-чист въздух се появиха по целия свят. През ноември НАСА констатира, че пандемията е довела до почти 20 процента спад в концентрациите на азотен диоксид в световен мащаб. Азотният диоксид е токсичен газ, който се отделя най-вече от ауспусите на автомобилите, но и от много други промишлени машини и човешка дейност. Определено има логика в заключенията, че неговите количества спадат, когато хората са останали по домовете си. Но това е само част от картината, що се отнася до качеството на въздуха.

С намаляването на замърсяванията от азотен диоксид изглежда, че друг опасен вид замърсяване остава на същите нива и дори нараства в някои места в САЩ. Замърсяването с прахови частици, което е създадено предимно от изгорените горива, изглежда не е намаляло по време на пандемията и затварянето през април, установи скорошно проучване. Замърсяването на въздуха с прахови частици е особено опасно по време на пандемия, поради това колко щети може да причини на белите дробове и сърцата на хората – органи, които са най-уязвими при инфекция от COVID-19.

Пандемията утежни проблема с мръсния въздух

Пандемията може да е довела до известно намаляване на замърсяването на въздуха на някои места по света, но със сигурност замърсяването е влошило пандемията в някои силно засегнати общности. Животът в среда със замърсен въздух, особено с прахови частици, е свързан с повишен риск от смърт от COVID-19 или тежко прекарване на болестта, както установиха изследвания от тази година. Чернокожите и латиноамериканците, които са непропорционално засегнати от високите нива на замърсяване на въздуха в САЩ, също се сблъскват с по-чести хоспитализации и смъртност по време на пандемията, отколкото белите американци.

Изследователите имат някои идеи за това защо замърсяването с прахови частици е нараснало и азотният диоксид е намалял в САЩ тази година. Причината може да е фактът, че повечето прахови частици идват от дизелови камиони, които доставят повече пакети и пратки до домовете на хората от обикновено, тъй като предвид затварянето на магазините, хората са принудени да купуват от вкъщи. Тази хипотеза все още не е напълно потвърдена. „Това е загадката, която ще се опитаме да разрешим“, казва Кристина Арчър, водещ автор на изследването и професор по опазване на земята, околната среда и океана в Университета в Делауеър.

Дори ако нивата на някои замърсявания временно са спаднали, това не означава, че обществото и постигнало някакъв напредък по посока на тяхното намаляване, предупреждава Арчър. „В крайна сметка ще се върнем към нормалния си живот рано или късно“, казва тя. Нивата на азотен диоксид започнаха да се покачват обратно до предишните си нива към средата на годината в градовете по света, тъй като средата на лятото беше време на облекчаване на ограниченията на COVID-19, а в много страни ситуацията беше такава, сякаш вирусът е изчезнал. „Намаляването на замърсяванията е временно, но всъщност изобщо не е целенасочено – и не мисля, че помага особено много за състоянието на климата. Това, което би могло да помогне, са стратегии, планиране и съзнателни усилия за намаляване на замърсяването на въздуха.“

Същото важи и за парниковите газови. САЩ отбелязаха най-големия си годишен спад в емисиите на въглероден диоксид през 2020 г., когато американците си останаха по домовете, за да спрат разпространението на COVID-19. Световните емисии всъщност спаднаха до най-ниските си нива от 2006 г. насам през април. До края на годината се очаква глобалните емисии на CO2 да спаднат с около 7 процента. Но за да спрем света да се насочва към катастрофални нива на климатичните промени, трябва да продължим да работи за намаляване на повече от 7 процента от нашите емисии, в рамките на всяка една година през следващото десетилетие. И реален ефект би имало, ако това са целенасочени усилия, без пандемията да налага тази промяна върху нас. Без умишленото редуциране на общото количество въглероден диоксид в атмосферата ще продължи да се увеличава, както стана през тази година.

Повечето замърсявания от човешката дейност са в атмосферата

„Купчината отпадъци на човечеството е в атмосферата и тя не изчезва“, каза Ралф Кийлинг, професор по геохимия в Института по океанография в Скрипс в Калифорнийския университет в Сан Диего по-рано тази година. „CO2 са натрупва в отговор не само на това, което произвеждаме и извършваме в момента, но и на замърсяванията, които сме генерирали от дейността си през изминалия век.“

В крайна сметка това не е игра с числа. След като освободим едни замърсявания в нашата околна среда, те се връщат обратно и ни преследват. Всички отделени емисии на въглероден диоксид загряват нашата планета, правят лятото по-горещо и пожарите по-опустошителни. По-горещото време повишава химичните замърсявания от промишлената дейност, като именно това е причината и за увеличаването на смога, който превръща района на Южна Калифорния в САЩ в един от най-замърсените региони в страната. Смогът тази година обаче беше по-лош от всичко, което човечеството е виждало през последните десетилетия. Историческите пожари в западните части на САЩ през втората половина на годината затъмниха небето. Димът едновременно затрудни дишането и унищожи ефекта на намаляването на емисиите от парникови газове от енергийния сектор на САЩ.

С наближаването на 2020 г. все още сме в разгара на глобалната здравна криза причинена от COVID-19. След като тази опасност един ден отмина, замърсяването все още представлява заплаха за здравето на хората и за планетата. Това ще продължи да бъде така, докато не се вслушаме в учени като Арчър и не положим по-съзнателни усилия  да направим нещо по въпроса. Ако наистина искаме да се грижим за природата, не можем да разчитаме на пандемията, да го направи вместо нас.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини