Отсега нататък Великобритания може спокойно да бъде добавена към списъка с държавите, които са съгласни, че изкуственият интелект не може да бъде признат по закон като изобретател и собственик на патенти и авторски права. И ако се позовем на официалното изявление на BBC, Апелативният съд на Обединеното кралство наскоро се произнесе против опитите на д-р Стивън Талер да впише патент на името на машина по дело, свързано със Службата за интелектуална собственост на страната.

Но ако не е съвсем ясно по какъв повод, тогава ще споменем, че през 2018 г. Стивън Талер едновременно подаде две заявки за патент, в които не се посочи като създател на изобретенията, споменати в документите. Вместо това, той се отказа от своя AI DABUS и заяви, че патентът трябва да бъде прехвърлен „като собственост на творческата машина“, която му е помогнала да направи откритието. Тогава Службата за интелектуална собственост каза на Стивън Талер, че все още е задължително да посочи в молбата си реално истинско лице.

И когато Стивън не го направи, агенцията веднага реши, че той отказва да участва в процеса. В резултат на това, Талер препрати делото до Върховния съд на Великобритания, но в резултат този орган се произнесе срещу него, което в крайна сметка доведе до обжалвания. Сега Елизабет Лейнг, съдията по делото, написа следното в решението си: „Само човек може да има права. Машината не може. Патентът е законно право и може да бъде предоставено само на лице.’ И като цяло е трудно да се оспори подобно нещо, тъй като наистина това е право, което машините просто нямат.

Human and robots to work together in the near future. This combination will accelerate developing technology. Businessman and cyborg organizes social media.

Така или иначе, Талер заведе подобни дела в други страни и до този момент всички резултати бяха изключително смесени. Например, през август тази година съдия в Австралия постанови, че изобретенията, създадени дори изцяло и напълно от изкуствен интелект, все още могат да кандидатстват за патент. Въпреки това, по-рано този месец, Леони М. Бринкема, окръжен съдия в Съединените щати, потвърди решението на Службата за патенти и търговски марки на САЩ, в което се твърди, че „в заявка за патент само физически лица могат да бъдат посочени като изобретатели“. Съдия Леони М. Бринкема каза, че в крайна сметка наистина е възможно в даден момент изкуственият интелект да стане достатъчно сложен, за да отговори на приетите дефиниции за собственост на авторски права.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари