Huawei е изправена пред все по-голяма съпротива от страна на американското правителство и други страни, а сега Оксфордският университет се присъедини към нарастващия брой групи, дистанциращи се от компанията. Университетът засега няма да приема стипендии или дарения от Huawei, съобщава The Guardian, като забраната произтича от „обществените опасения, повдигнати през последните месеци около британските партньорства с Huawei“.

Докато нови грантове няма да бъдат приемани от компанията, Оксфорд твърди, че продължаващите проекти, финансирани от Huawei, ще бъдат довършени, а те включват два проекта, вече одобрени от университета, които са получили 692 000 паунда от Huawei.

Напрежението между САЩ и Huawei нарасна през последните години, а тази седмица се твърди, че федералните прокурори са започнали разследване на компанията за предполагаемата кражба на търговски тайни. Финансовият директор на Huawei Менг Ванчжоу, арестувана в Канада миналия месец, също е изправена пред обвинения в измами в САЩ. Американското правителство, позовавайки се на опасения за сигурността във връзка с контактите между Huawei и китайското правителство, забрани на служители, доставчици и агенции да използват устройствата на Huawei. Вашингтон ти забраняват още във военни бази и предупреди жителите на САЩ и други страни да не използват технологията на компанията. Други страни, включително Нова Зеландия и Австралия, също предприеха действия срещу Huawei.

„Надяваме се тези въпроси да бъдат решени скоро и отбелязваме собственото желание на Huawei да успокои правителствата за своята роля и дейности“, се казва в изявление на Оксфорд.

Huawei, от своя страна, продължава да отхвърля обвиненията, че тя е заплаха за сигурността.

„Не бяхме информирани за това решение и очакваме пълното обяснение на университета“, каза говорител на Huawei за The Guardian. „Като частна технологична компания, собственост на служителите си, и със силен опит в научноизследователската и развойна дейност, ние вярваме, че решенията за партньорство, както и научните изследвания, трябва да се основават на доказателства”.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ябълката Андроид
Ябълката Андроид

Хахахахаха! Когато една китайска марка прави за смях прехвалените айфончета и самсунгчета, изведнъж става така, че китайчетата били шпиони и мръсници! По-жалки лъжи от слабост не бях чел и слушал скоро. Жалка гледка е всяка една лъжа и спекулация срещу huawei.

Капитлализъм
Капитлализъм

Само дето това нещо е обект на разследване в множество държави. Хуауей не са просто китайска марка, те работят с държвата, това е разликата между Епъл, Майкрософт, Гугъл, Амазон и другите, които не работят с държавите си, даже правят доста наук срещу тях. Китай е тоталитарна, комунистическа държава с доминантно-партиен строй, големи компании като Хуауей работят с този строй. Много жалко е да предадеш ценностите си в името на онези, които създават технологичния Гулаг.

Georgi
Georgi

А бе, кравари ниедни, къде сте тръгнали да се борите с китайския дракон?

Капитализъм
Капитализъм
Дядо ти
Дядо ти

Какво е грантове?

Немамидеяотхуявея
Немамидеяотхуявея

3/4 от телекомуникациите в БГ са зависими от хуавей. А дали събират информация – отдавна не е само теория на конспирацията.
Генерираният трафик при idle на интелигентните им устройства е далеч над необходимият минимум, а моментние сендвания са изключително съмнителни. Както и фактът, че при не-хуавейски файъруоли, джаджите им започват да се държат… интересно

Капитлализъм
Капитлализъм

Хуавей уволни служителя си, арестуван за шпионаж в Полша „Китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) уволни служителя си китаец, арестуван по подозрения в шпионаж в Полша, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Вчера полските власти арестуваха Ван Вейцзин и поляк, работил в полската служба за вътрешна сигурност, по подозрения в шпионаж. Тази мярка може да засили резервите на Запада към Хуавей, свързани със сигурността. Хуавей посочи в изявление, че предполагаемите действия на неговия служител не са свързани с компанията. Технологичният гигант добави, че е взел това решение, тъй като инцидентът е навредил на репутацията на компанията. Хуавей, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в… Виж още »

Капитализъм ??????
Капитализъм ??????

Удряте минус на цитирана новина, базирана на фактология? Вярно е, че много Българоиди с изкривено самосъзнание от паралелния тролски свят на фалшивите новини не искат да признаят един неоспорим факт – Китай работи срещу нас, използвайки големите си частни компании за шпионаж, включително на критична инфраструктура.

Не се притеснявайте, скоро и пропагадните машини като Бултаймс и други ще бъдат затворени, тогава газ ще пикаете.

ngc-bg
ngc-bg

Така като гледам друг газ пикае…базирана на фактология?! Сериозно ли? Как можеш да различиш в днешно време пропаганда от факти? И дори да приемем тази новина за истинна – там се казва че има подозрения. В демократичният свят, подозренията трябва да бъдат доказани, за да градиш после тези… А и винаги има и друга гледна точка. Пример: Поляците, като верни кученца на САЩ, пак се изявяват, насъскани от господарите. А господарите газ пикаят, защото Хуавей са готови за имплементиране на следващото поколение мобилни мрежи. И тук е големият проблем – кой ще държи технологията. Китай се опитват да си я… Виж още »

Капитализъм
Капитализъм
Надблюдател
Надблюдател

Спокойно България отдавна е роб на комунагите какво като сега дигитално са от Китай каква е разликата? Пак ще краднат пари то е ясно инак как да спонсорират комунизма. А реално хеауейдините са еСеС частите на Мао Дзе Дун онзи който е наложил комунизма и е избил благодарение на тез убийци 60 милиона хора – но понеже не са евреи и няма какви пари да се търсят от Китай за наследство НИКОЙ незнае кои са. Колко им требваше че да разберат че щом носят името на престъпници са такива престъпници. Колко от вас ще си купят телефон с име НАЦИ,… Виж още »