Колко нарасна богатството на Джеф Безос след избухването на епидемията от COVID-19?

0
531

Предприемачът и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос увеличи още огромното си богатство от избухването на коронавирусната епидемия по света досега. Според информацията на The Guardian, Безос е натрупал нови 24 милиарда щатски долара, което се равнява на приблизително 20-процентно увеличение на нетното му богатство до 138 милиарда долара.

Безос притежава 11% от собствеността на основата от него Amazon и от 2017 г. до края на 2019 г. беше най-богатият човек в света, но след развода си и изплащането на огромни финансови обезщетения на неговата вече бивша съпруга Макензи Скот, беше изместен от Бил Гейтс, който до 2017 г. се считаше за най-богатият човек в света.

Нарасналото използване на електронната търговия доведе бизнеса до почти пикови нива по време на световната здравна криза, като цената на акциите на Amazon нарасна с 5,3% и във вторник достигна рекордно високи стойности.

Докато заразата коронавирус се разпространяваше в САЩ и остави десетки хиляди служители без работа за неизвестен период от време, Безос успя да се спаси от големи загуби като по-рано продаде голяма част от своите акции. След това той се възползва от срива на фондовата борса, който мнозина икономисти оприличиха на „Черния вторник“ от 1933 г. и тогава отново изкупи акциите си на значително занижени цени. През март Безос официално съобщи, че компанията му е възстановила всичките си загуби за периода и изглежда е успяла да генерира и огромна печалба.

Но тази печалба не идва и без своята цена

Работниците в складовете на Amazon съобщават за огромно напрежение поради силно завишеното търсене. Много от тях също ходят на работа със страх, тъй като се опасяват дали няма да се заразят с COVID-19 докато непрекъснато боравят с разни продукти и опаковат клиентски пратки. Вече има няколко потвърдени случая на COVID-19 сред служители на Amazon. Проблеми като ниското заплащане на работниците и лошото отношение към служителите, които доведоха и до много протести, все още остават належащи, макар и като чели сега да не са на дневен ред.

Протестиращи работници на Amazon по целия свят се обединиха с общия си гняв, тревоги и негодувание под лозунгите „Без да работим, какво ще правите вие?“ или „Няма как да правите пари без нас. Ние имаме силата. Ние правим вашите пари. Никога не забравяйте това.“

Amazon предприе мерки за безопасност в своите складове, включително правило за разстояние от шест фута, доставяйки почистващи материали и кърпички за работници, заявиха протестиращите. Компанията също въведе задължителни проверки на температурата преди всяка смяна. 

Amazon също е наела 100 000 допълнителни американски работници, за да се справи с търсенето и отбеляза, че ще наеме още 75 000.

Според индекса на Bloomberg Billionaires, Безос е един от малкото милиардери, които са отбелязали увеличение на нетното си богатство от началото на 2020 г.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари