fbpx
2.3 C
София

Онлайн анкета във Viber: За 81% от потребителите в България дигиталната сигурност е най-важна

По случай Международния ден за защита на личните данни, Viber проведе доброволна онлайн анкета сред потребителите си в приложението в цял свят, в това число България - за да провери нагласите на хората към сигурността

Най-четени

Viber представи резултатите от своята доброволна глобална анкета. В нея от приблизително 340 000 души споделят мнението си за важността на дигиталната поверителност.   77% от потребителите на приложения по целия свят вярват, че дигиталната поверителността е от голямо значение. В България 81% от потребителите на Viber, участвали в анкетата, споделят, че са загрижени много за сигурността на техните данни и комуникация онлайн – резултат, който е с 1,3% по-висок от средния за региона.Функционалностите за лична комуникация и криптирането от край до край по подразбиране са най-важни за потребителите, включително и за българите. 67% от тях казват, че техният основен приоритет е разговорите им да останат  лични. На второ място за тях е важно да се гарантира, че потребителските им данни не се споделят или събират от компанията, извън необходимото за работата на приложението – 17%.

От регионите, участващи в проучването – което включва Европа, Близкия изток и Северна Африка и Азиатско-тихоокеанския регион – потребителите в западноевропейските държави са най-загрижени за дигиталната си сигурност – 85% от анкетираните заявяват че за тях това е много важно –  това прави почти 10% повече от тези в глобален мащаб. Освен това 79% от анкетираните в световен мащаб заявяват, че биха сменили приложението си за съобщения поради опасения относно поверителността.

Това проучване показва на нас и на останалия свят, че неприкосновеността на личния живот никога не трябва да отстъпва на функционалностите във време на нарастваща загриженост за използване на личната комуникация с цел печалба“, казва Джамел Агауа, главен изпълнителен директор на Rakuten Viber. „Тъй като поверителността на данните е на първо място за нашите потребители, това е и една от основните ни мисии и ще продължим да предоставяме на хората по целия свят сигурна платформа за комуникация, която да бъде домакин на техните разговори.

Тъй като кризата с COVID-19 продължава да ускорява дигитализацията в много аспекти от живота, от образованието до работата и до здравеопазването, хората се обръщат към приложения и различни дигитални формати, за да останат свързани с членове на семейството си, приятели и колеги. Проучването на Rakuten Viber подчертава, че чрез трансформацията, поверителността на данните все още е на първо място за потребителите.

Подобно на глобалната статистика, близо 100 000 души, или 72% от всички участници в региона на Централна и Източна Европа, придават голямо значение на криптирането от край до край, в сравнение с едва 18% от запитаните в подобна анкета, проведена преди година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини