ООН иска да бори глобалното затопляне посредством блокчейн технологията

0
163

Cointelegraph са се натъкнали на публикация на сайта на ООН от началото на този месец, в която световната организация начертава план за използването на блокчейн технологията за борба с глобалното затопляне и контрол над вредните емисии, които биват отделяни в атмосферата от държавите по света.

Предложението принадлежи на Рамковата конвенция по въпросите на климатичните промени към ООН (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC). Публикацията споменава Китай, като страна, в която проследяването на изпусканите емисии на национално ниво е трудно проследимо. Налагането на блокчейн технология за целите на по-добрия контрол би било успех. Освен това, технологията може да се използва и при търговия с чиста енергия с използването на проследими дигитални масиви и маркери, които представляват определено количество произведена енергия. Сред другите ползи, които организацията посочва са по-стройно и прозрачно финансиране на „зелени“ проекти и оптимизиране по разходването на средствата.

„Благодарение на своята дистрибутирана природа, блокчейнът може да подобри управлението и устойчивото развитие в подкрепа на общите усилия, насочени към проследяване на измененията, идващи с климатичните промени. За разлика от централизираните и децентрализираните мрежи, блокчейнът забранява монополистичния контрол над системата. Освен това, технологията записва по един открит начин и за постоянно транзакциите, като с това провокира прозрачност и проследяемост“, пишат от организацията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари