Експертите по изкуствен интелект, чиновниците и предприемачите се надяват, че алгоритмите и роботите ще помогнат в борбата срещу бедността и ще решат някои проблеми от глобални ниво.

За да се намери приложение на новите технологии в полза на обществото, представителите на ООН се срещнаха в Женева на първата международна среща от високо равнище, посветена на ИИ.

На срещата с мото „ИИ за благото„, експертите обсъдиха възможностите и рисковете на изкуствения интелект. Една от главните заплахи е засилване неравенството между слоевете население. „Развиващите се страни ще получат най-големи преимущества от внедряването на ИИ, но същевременно ще изгубят повече от всички, ако не бъдем бдителни“ – каза директорът на бюрото по телекомуникационна стандартизация на ООН Чейсъб Ли (Chaesub Lee).

Новите алгоритми могат да станат едни от главните инструменти за борба с бедността. ИИ ще подобри статистическите методи и ще помогне за по-точното определяне, колко бедни хора живеят в даден регион. За тази цел учените вече анализират спътникови снимки и с помощта на нови алгоритми определят, в кои райони е съсредоточено бедно и в кои райони – богато население. Този метод дава по-точни резултати от сега съществуващите.

В Женева бяха обсъдени и сценарии за използването на ИИ за постигане на устойчиво развитие. ИИ ще помага за справяне с последствията от стихийните бедствия. Според приетия план, към 2030 година ООН трябва да подобри качеството на живот на най-бедните и да им намери работа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари