ООН осъди действията на АНС и Вашингтон

0
19


В светлината на всичко онова, което бе разкрито около действията на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) и Вашингтон и нееднократното повтаряне на представители на силови агенции, че разпространението на криптозащитите в Интернет, услугите и приложенията, доставяни от все повече компании, възпират работата им, и е нужно те да бъдат отслабени, доклад на ООН припомня, че правото на конфиденциалност е изконно човешко право. 
Не само действията на АНС и желанието на силовиците да отслабят защитите в Интернет, но и разкритието, че американските шпиони са се опитали да компрометират защитата на ключови защитни механизми, услуги и платформи, разбуни духовете в Интернет.

Според доклад на Съвета за правата на човека, издаден от ООН тези дни се заявява ясно, че криптозащитата е необходимост за обезопасяването на различни човешки права и държавите по света трябва да положат всички усилия да избягват отслабването й.

Документът е изготвен от специалния докладчик на световната организация Дейвид Кей, и се базира на анкета сред 16 държави, 30 неправителствени организации и мнение на експерти, изказали се по време на срещата на организацията през март тази година.в Женева. Според документа, криптирането и анонимизиращите инструменти (като проксита, VPN-и и анонимизиращи мрежи като TOR) са необходими да подсигурят свободата на изразяване на хората, запазване на сигурността на данните им, правото им да се себеизразяват, да търсят и получават информация и идеи. Всички тези права са записани в Международния пакт на ООН по опазване на гражданските и политически права на хората, която е подписана от 168 държави от целия свят, а така също в Декларацията за правата на човека.
Докладът не само осъжда опитите за компрометиране и отслабване на защитните механизми в онлайн пространството, но призовава най-силните държави да имат водеща роля в обезпечаването на тези защити.

Докладът не само осъжда споменатите действия по отслабването на защитите. В него се допуска и това действие, но само при спазването на няколко условия. „Всяка рестрикция трябва да е прецизна, публична, прозрачна и да не позволява на държавните власти достъп до безгранична свобода върху тези ограничения„, се споделя в доклада, като се посочва, че подобни действия трябва да бъдат ограничени до специфични интереси (като борба с терористични заплахи например – б.а.).

С пълния текст на доклада, може да се запознаете тук (.doc).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари