ООН предвижда 5G покритие към 2020 г.

1
23

Светът се приближи с една идея по-близо до супер бързото 5G покритие, след като Организацията на обединените нации прие нова пътна карта за развитие на комуникационната технология.

Експерти по радио комуникациите от 193-те страни-членки на ООН се събраха, за да одобрят пътната карта за следващото поколение интернет и мобилни връзки. Бързината на 5G покритието, твърдят те, е достатъчна, за да се реализират концепции като тази за Интернет на нещата и свободното движение на автомобили без водачи.

„Пътната карта отваря вратите за иновации, които ще определят начина, по който комуникираме в бъдеще и ще отговори на по-високите изисквания за обема на трафика на данни в епохата на Интернет на нещата“, казва ръководителят на експертната група Франсоа Ранси.

Изготвеният от него и колегите му документ се нарича IMT-2020 и формално точно това ще бъде името на следващото поколение клетъчни мрежи, макар че понятието 5G ще си остане разговорно. Предвижда се догодина да бъдат установени техническите изисквания за новата технология, а през 2017 г. ще започне приемането на предложения за нейното изготвяне. Предварителните проучвания сочат, че 5G връзката ще позволи до 1000 пъти по-бърза скорост от постижимата при 4G, но това все още не е напълно ясно.

Пътната карта предвижда страните-членки на организацията да си сътрудничат по-тясно в изготвянето на универсални стандарти за новата технология.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари